Bron

Europese Centrale Bank (ECB)

Nationale Bank van België (NBB)

Definities

De euro werd officieel in 1999 als betaalmiddel ingevoerd in 11 landen van de Europese Unie (EU) waaronder België. Vanaf 1 januari 2002 werden euromunten en -biljetten uitgegeven. Met de invoering van de gezamenlijke munt ontstond ook de eurozone. Griekenland voegde zich op 1 januari 2001 als 12de lid bij de eurozone.

De euro wordt vandaag als munt gebruikt in de 20 landen van de eurozone: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slovakije en Spanje.

De EU-landen die (nog) geen lid zijn van de eurozone zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Deze landen, met uitzondering van Denemarken, moeten/kunnen de euro invoeren zodra zij voldoen aan de criteria die daarvoor gelden.

De koers van de volgende munten (landen buiten de eurozone) wordt uitgedrukt ten opzichte van de euro:

  • Amerikaanse dollar
  • Pond sterling
  • Zwitserse frank
  • Japanse yen
  • Russische roebel
  • Chinese yuan
  • Noorse kroon
  • Deense kroon
  • Zweedse kroon.

Het Europees wisselkoersmechanisme kwam tot stand om de wisselkoersen van de diverse Europese munten te stabiliseren om zo de introductie van de euro mogelijk te maken. Vandaag volgen enkel nog Denemarken, Bulgarije en Kroatië dit wisselkoersmechanisme. De Deense kroon schommelt zo binnen een bandbreedte van +/- 2,25% ten opzichte van de euro.

Vanwege de verstoorde handelsactiviteit op de euro/roebel-markt vanaf maart 2022 is de ECB niet in een positie om van dan af een referentiekoers vast te stellen die representatief is voor de huidige marktomstandigheden. De ECB heeft daarom besloten de publicatie van een referentiewisselkoers van de euro voor de Russische roebel tot nader order op te schorten.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Het gaat om geregistreerde data op de valutamarkten.

De wisselkoers wordt vaak bepaald door vraag en aanbod op de internationale valutamarkt. De centrale banken in Europa en andere regio’s plegen dagelijks overleg om de referentiewisselkoersen te bepalen: deze worden bepaald om 14.15 uur en bijgewerkt om 15.00 uur.

Naar de statistiek