Metadata: voorbeeld nieuwe pagina
01 Contact
01.1 Contactorganisatie
Vlaamse Overheid - netwerk Statistiek Vlaanderen
01.2 Contactorganisatie entiteit
Naam van de producerende entiteit
01.6 Contact e-mailadres
02 Metadata update
02.3 Metadata laatste update
Hopelijk mogelijkheid tot automatisch toevoegen op metadatapagina bij implementatie. Voorlopig manueel
03 Statistische presentatie
03.1 Beschrijving data
Beschrijf in het kort de belangrijkste kenmerken van de gegevens op een gemakkelijk en snel te begrijpen manier, verwijzend naar de belangrijkste variabelen. In deze samenvatting komt beknopte informatie uit rubrieken S.03.2 tot S.03.9. (Deze informatie zal worden gebruikt als samenvatting van de metadata).
03.2 Classificatiesysteem
Licht de gebruikte classificatiesystemen (Vb. NACEBEL, NIS-code, …) toe die in de gegevens worden gebruikt en geef links naar documentatie (indien openbaar beschikbaar).
03.4 Statistische concepten en definities
Definieer en beschrijf de belangrijkste statistische concepten die zijn waargenomen of afgeleid uit de data. Vermeld eventuele overeenkomsten met en afwijkingen van (nationale, internationale) standaarddefinities en normen.
Voor bevragingen kan je hier ook de vraag en antwoordmogelijkheden toevoegen.
03.5 Statistische eenheid
Definieer het type statistische eenheid waarover gegevens worden verzameld, bv. onderneming, soort activiteitseenheid, lokale eenheid, particulier huishouden, woning, persoon, invoertransactie. Als er meer dan één type eenheid is, definieer dan elk type.
03.6 Statistische populatie
Definieer de populatie van statistische eenheden waarvoor informatie wordt gezocht. Indien van toepassing: Het steekproefkader wordt besproken in S.18.1. Afwijkingen tussen de doelpopulatie en het steekproefkader worden vermeld in S.13.3
03.7 Referentiegebied
Beschrijf het land, de regio’s, de provincies of de andere geografische niveaus waarnaar de gegevens verwijzen. Identificeer eventuele specifieke uitsluitingen in de data.
Wees ook duidelijk of Brussel mee opgenomen is in het referentiegebied (voor gemeenschapsmateries). Zijn vergelijkbare data ook beschikbaar voor andere Belgische regio’s of op nationaal of internationaal niveau, vermeldt dit dan in S.15.1.
03.8 Beschreven tijdsperiode
Vermeld de periode(s) waarvoor de statistiek beschikbaar is (vb. Wanneer is de tijdsreeks gestart?). Kwesties rond vergelijkbaarheid in de tijd (vb. trendbreuk in tijdsreeks) worden besproken in S.15.2.
03.9 Basisperiode voor indexgetal
De tijdsperiode die wordt gebruikt als basis voor een indexgetal. Dit is enkel van toepassing is op bepaalde soorten output, zoals indexen, waarvoor een basisperiode is gedefinieerd en gebruikt.
04 Meeteenheid
De meeteenheid waarin de statistiek wordt uitgedrukt. Dit zijn er mogelijk meerdere.
Vb. Aantal personen, euro, vierkante kilometer, aantal per 1000 inwoners, …
05 Referentieperiode
De periode of het tijdstip waarnaar de gemeten waarnemingen refereren.
06 Institutioneel mandaat
Vermeld de wettelijke basis van de statistiek.
07 Vertrouwelijkheid
07.1 Vertrouwelijkheids-beleid
Voor statistieken geproduceerd door VSA:
De Vlaamse Statistische Autoriteit hanteert doorheen het hele proces van de productie en verspreiding van statistieken een streng vertrouwelijkheidsbeleid conform de geldende wetgeving en goede praktijken. Het vertrouwelijkheidsbeleid van de Vlaamse Statistische Autoriteit kan je raadplegen via https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/gegevensbescherming
07.2 Vertrouwelijkheid – databewerking
Indien er statistical disclosure control wordt uitgevoerd op de statistiek, dan wordt de gehanteerde procedure hier toegelicht.
08. Publicatiebeleid
08.1 Publicatiekalender
Conform de Praktijkcode voor Europese Statistieken is er voor deze Vlaamse Openbare Statistiek een publicatiekalender beschikbaar.
08.2 Toegang publicatiekalender
De publicatiekalender voor de Vlaamse Openbare Statistieken die deel uitmaken van de VSP-lijst is publiek beschikbaar via www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/publicatieagenda.
08.3 Gebruikerstoegang
De modaliteiten voor de gebruikerstoegang tot Vlaamse Openbare Statistieken wordt beschreven in het “Protocol voor de verspreiding van Vlaamse openbare Statistieken”, te raadplegen via https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/over-ons/kwaliteit#protocollen-netwerk-statistiek-vlaanderen
09. Publicatiefrequentie
Deze Vlaamse Openbare Statistiek wordt jaarlijks/maandelijks/… gepubliceerd. De statistiek is echter ook beschikbaar in een hogere frequentie, zie ###
10. Toegankelijkheid en duidelijkheid
10.1 Nieuwsbericht
Een korte bespreking van de laatste update van deze Vlaamse Openbare Statistiek kan je vinden op #link vos-pagina hier#. Iedere update van deze Vlaamse Openbare Statistiek wordt ook vermeld in de Statistiek Vlaanderen Nieuwsbrief (https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/inschrijving-nieuwsbrieven-statistiek-vlaanderen).
10.3 Online databank
De data van deze statistiek zijn raadpleegbaar via ###.
10.4 Toegang microdata
Indien van toepassing (vb. SV-bevraging):
Toegang tot microdata is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Alle informatie hieromtrent kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/aanvragen-van-microdata-voor-onderzoek
10.6 Methodologische documentatie
Link (in APA-formaat, bij voorkeur met vermelding van ISBN of DOI)
10.7. Documentatie kwaliteit
Link (in APA-formaat, bij voorkeur met vermelding van ISBN of DOI)
11 Kwaliteitsmanagement
Statistiek Vlaanderen hanteert een kwaliteitsbeleid gebaseerd op het kwaliteitskader van Eurostat en de praktijkcode voor Europese statistieken. Meer informatie over de principes van de praktijkcode en de implementatie ervan in het Vlaamse statistieklandschap kan gevonden worden op https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/over-ons/kwaliteit
12 Relevantie
12.1 Gebruikersnoden
tekst
12.2 Gebruikers-tevredenheid
tekst
13 Accuraatheid en betrouwbaarheid
Beschrijf de belangrijkste (potentiële) bronnen van onnauwkeurigheid in de berekening/schatting van de statistische output.
Hou bij surveys rekening met:
- Sampling error (random component): betrouwbaarheidsintervallen voor schattingen (+ toelichting manier van berekenen)
- Non-sampling error (systematic component): coverage error (undercoverage en overcoverage), measurement error, unit nonresponse error, item nonresponse error, processing error, model assumption error.
Gedetailleerde info over methodologie komt bij S.10.6.
14 Tijdigheid en punctualiteit
14.1 Tijdigheid
Tijdsduur tussen de beschikbaarheid van gegevens en de gebeurtenis of het fenomeen dat in de gegevens wordt beschreven (i.e. einde van de referentieperiode). Eventueel kan ook een gemiddelde worden gegeven voor de tijdigheid de laatste jaren.
14.2 Punctualiteit
Tijdsverloop tussen de daadwerkelijke publicatie van de Vlaamse Openbare Statistiek en de streefdatum waarop deze volgens de publicatieagenda hadden moeten worden gepubliceerd.
15 Coherentie en vergelijkbaarheid
15.1 Geografische vergelijkbaarheid
Bespreek de mate waarin de statistieken vergelijkbaar zijn tussen relevante geografische gebieden (vb. andere Belgische regio’s, het federale niveau, buurlanden, Europese landen). (Vergelijkbaar door zowel definitie van concept, als gehanteerde methoden)
15.2 Vergelijkbaarheid over tijd
Bespreek de mate waarin statistieken in de tijd vergelijkbaar zijn. Druk hier de lengte van de beschikbare tijdsreeks (‘time coverage’) uit in het aantal referentieperiodes [COMPAR_LENGTH]. (Vergelijkbaar door zowel definitie van concept, als gehanteerde methoden) Bespreek mogelijke breuken in de tijdreeks, plus hun impact.
15.3 Domein-overschrijdende coherentie
Bespreek de mate waarin deze statistiek coherentie vertoont met een vergelijkbare statistiek die via andere gegevensbronnen of statistische domeinen zijn verkregen. Dit kan ook gaan over het vergelijken van maandelijkse cijfers en jaarlijkse cijfers (indien ander productieproces).
17 Datarevisie
17.1 Datarevisie – beleid
Voor statistieken gepubliceerd op de website van Statistiek Vlaanderen à link naar foutenbeleid (niet-geplande revisies)
17.2 Datarevisie – praktijk
Voeg informatie toe over geplande revisies.
Documenteer grote niet-geplande datarevisies.
18 Statistische verwerking
18.1 Databron
Kenmerken en componenten van de ruwe statistische gegevens die worden gebruikt voor het samenstellen van statistische aggregaten. Geef aan of de gegevens gebaseerd zijn op een enquête, administratieve gegevens, meerdere gegevensbronnen of macro-aggregaten. In het geval van multisource- of macro-aggregatieprocessen, beschrijf je elke bron.
18.2 Frequentie van dataverzameling
Frequentie waarmee de brondata worden verzameld.
18.3 Dataverzameling
Systematisch proces van het verzamelen van gegevens voor officiële statistieken.
Voor elke bron van enquêtegegevens:
- de methode(n) beschrijven die zijn gebruikt om gegevens van respondenten te verzamelen;
- Voeg de vragenlijst(en) toe of maak er een hyperlink van.
Voor elke bron van administratieve gegevens:
- Beschrijf het acquisitieproces en hoe het is getest.
Voor alle bronnen:
Beschrijf de soorten controles die worden toegepast op het moment van gegevensinvoer.
18.5 Datacompilatie
Beschrijf de procedures voor imputatie, de meest voorkomende redenen voor imputatie en imputatiepercentages binnen elk van de hoofdstrata.
Beschrijf de waarschijnlijke impact van toerekening.
Beschrijf de procedures voor het afleiden van nieuwe variabelen en het berekenen van aggregaten en complexe statistieken.
Beschrijf de procedures voor de correctie voor non-respons en de correcties van de ontwerpgewichten om rekening te houden met verschillen in responspercentages.
Beschrijf de berekening van ontwerpgewichten, inclusief kalibratie (indien gebruikt).
Beschrijf de procedures voor het combineren van invoergegevens uit verschillende bronnen.
19. Commentaar
Aanvullende beschrijvende tekst die kan worden toegevoegd aan data of metadata.
Nieuwsbrief
Schrijf u hier in op de nieuwsbrief van Statistiek Vlaanderen