Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegevoegde waarde van logistieke sector Mobiliteit

Toegevoegde waarde van logistieke sector

Gepubliceerd op 1 maart 2024 • Volgende update: maart 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Logistieke sector goed voor 12 miljard euro aan toegevoegde waarde

In 2021 bedroeg de toegevoegde waarde van de in het Vlaamse Gewest 12 miljard euro. De bedrijven die actief zijn in het vervoer van goederen zijn daarmee goed voor 4,5% van de totale toegevoegde waarde in het Vlaamse Gewest.

Tussen 2007 en 2014 schommelde de bruto toegevoegde waarde van de logistieke sector telkens rond 9 miljard euro (in ). Daarna was er elk jaar een stijging, met uitzondering van het jaar 2020. In 2021 lag de bruto toegevoegde waarde in de logistieke sector 10% hoger dan in 2020.

Vervoerondersteunende sector levert grootste bijdrage aan toegevoegde waarde van logistieke sector

De vervoerondersteunende activiteiten zorgden in 2021 met 7,2 miljard euro voor 60% van alle toegevoegde waarde in de logistieke sector. Een groot deel van het werk in de havens gelinkt aan laden, lossen en opslag valt hieronder.
28% van de toegevoegde waarde in de logistieke sector was afkomstig van de deelsector ‘vervoer over land’. Hierbij zitten onder meer het vervoer van goederen met vrachtwagens en per trein.

Het vervoer over water (zeevaart en binnenvaart) vertegenwoordigde 5% van de toegevoegde waarde in de logistieke sector. Postdiensten waren goed voor 7% van de toegevoegde waarde. Het aandeel van de vrachtluchtvaart ten slotte was kleiner dan 1%.