Gedaan met laden. U bevindt zich op: Werkgelegenheid in de logistieke sector Mobiliteit

Werkgelegenheid in de logistieke sector

Gepubliceerd op 1 december 2023 • Volgende update: december 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Ruim 130.000 personen aan de slag in logistieke sector

In 2021 werkten er 130.494 mensen in de in het Vlaamse Gewest. Het gaat om het aantal tewerkgestelde personen in alle bedrijven die actief zijn in het vervoer van goederen. De logistieke sector is daarmee goed voor 4,4% van het totaal aantal werkenden in het Vlaamse Gewest.

Het aantal personen tewerkgesteld in de logistieke sector daalde van 2009 tot 2014. Sindsdien neemt de tewerkstelling in de logistieke sector opnieuw toe.

Bijna 1 op 2 actief in vervoersondersteunende sector

De vervoersondersteunende activiteiten stellen binnen de logistieke sector het hoogste aantal mensen te werk. Zij waren in 2021 goed voor 45% van het totaal aantal personen actief in de logistieke sector. Daaronder valt een groot deel van het werk in de havens gelinkt aan laden, lossen en opslag.
De deelsector ‘vervoer over land’ stelt 36% van de personen actief in de logistieke sector te werk. Daarbij zitten onder meer de vrachtwagenchauffeurs en het spoorpersoneel dat meewerkt aan het vervoer van goederen.

Postdiensten vertegenwoordigen 17% van de werkgelegenheid in de logistieke sector. Daarnaast zijn er nog 2 kleinere deelsectoren: het vervoer over water (zeevaarders en binnenvaartschippers) en de vrachtluchtvaart.