Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zeehavens - goederentrafiek Mobiliteit

Zeehavens - goederentrafiek

Gepubliceerd op 17 februari 2023 • Volgende update: maart 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Trafiek Vlaamse zeehavens in 2022 iets lager dan in 2021

In de 4 zeehavens in het Vlaamse Gewest werden in 2022 ruim 321 miljoen ton goederen geladen en gelost. Dat is iets minder dan in 2021.

In de loop van 2022 fusioneerden de havens van Antwerpen en Zeebrugge tot ‘Port of Antwerp-Bruges’. De trafieken van beide havens werden in de cijfers van alle jaren daarom samengeteld. De haven van Antwerpen-Brugge is de grootste Vlaamse haven met in 2022 287 miljoen ton aan- en afgevoerde goederen. Dat is 1% minder dan in 2021.

De Gentse haven fuseerde eind 2017 met Zeeland Seaports (de Nederlandse havens van Vlissingen en Terneuzen) tot ‘North Sea Port’. De haven van Gent heet sindsdien ‘North Sea Port Flanders’. De trafiek in de Gentse haven lag in 2022 5% hoger dan in 2021.

Oostende is de kleinste van de 4 Vlaamse zeehavens. De trafiekcijfers zijn daar sinds 2008 gedaald. De haven profileert zich de jongste jaren meer als verdeelcentrum voor de bouw en het onderhoud van windmolenparken in de Noordzee.

Vooral containers in Antwerpen-Brugge, droog massagoed in Oostende en Gent

Niet elke haven laadt en lost dezelfde soort goederen. Een groot deel van de trafiek in de havens van Antwerpen-Brugge bestaat uit containers. In Gent en Oostende gaat het veel meer om droog massagoed. In Gent is dat onder meer ijzererts dat aangevoerd wordt voor een grote staalfabriek.