Gedaan met laden. U bevindt zich op: SV-rapport over DESI-index gepubliceerd Nieuwsberichten

SV-rapport over DESI-index gepubliceerd

Nieuwsbericht
25 augustus 2023

In een nieuw SV-rapport in de reeks ‘Statistiekontwikkeling’ worden de belangrijkste resultaten voorgesteld van de berekening van de DESI-index voor de Belgische gewesten.

De Digital Economy and Society Index (DESI) is een samengestelde index die sinds 2014 jaarlijks gepubliceerd wordt door de Europese Commissie om de vorderingen van de lidstaten op digitaal vlak binnen de economie en de maatschappij op te volgen. De index wordt berekend op basis van 33 indicatoren die zijn gegroepeerd volgens 4 dimensies: menselijk kapitaal, connectiviteit, integratie van digitale technologieën en digitale overheidsdiensten. In 2020 werd binnen het Interfederaal Instituut voor de Statistiek (IIS) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om een DESI te ontwikkelen voor de regio’s in België.

Uit de resultaten van de DESI2021 blijkt dat algemeen genomen België, het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest beter presteren dan het EU27-gemiddelde. Het Waalse Gewest scoort wat lager dan het EU27-gemiddelde. De resultaten geven inzicht in de mogelijke werkpunten voor de regio’s bij het verbeteren van de digitalisering binnen de overheid, de economie en de maatschappij. De best presterende EU-landen kunnen daarbij een bron van inspiratie zijn.

Bekijk het nieuwe rapport hier.(opent in nieuw venster)