Gedaan met laden. U bevindt zich op: Overtreders doping Sport

Overtreders doping

Gepubliceerd op 17 mei 2024 • Volgende update: mei 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

In 2023 waren bij gecontroleerde atleten in het Vlaamse Gewest 2,1% van de afgenomen stalen positief. Daarnaast werden ook 0,2% van de stalen bestempeld als . Uiteindelijk bleek dat het in 1,9% van de gevallen ging het om een effectieve .

Er werden in 2023 1.973 stalen afgenomen waarvan 1.017 bij controles binnen wedstrijdverband. De overige stalen werden afgenomen buiten wedstrijdverband, met 53 daarvan specifiek bij controles in fitnesscentra. Bij 41 controles werden afwijkende analyseresultaten vastgesteld en 4 resultaten werden atypisch verklaard. Voor 7 van de afwijkende of atypische resultaten kon een toestemming voor therapeutische noodzaak voorgelegd worden en voor 1 afwijkend resultaat was er sprake van een toegelaten medische behandeling. In totaal werden dus 37 positieve gevallen vervolgd als dopingpraktijk, 22 daarvan na gerichte controles in fitnesscentra en 15 bij de reguliere competitiesporten.

Het aandeel positieve stalen, schommelt van jaar tot jaar. In de periode van 2014 tot 2020 was er wel een duidelijk dalende trend. Maar in 2022 en 2023 was er opnieuw een toename van het aandeel positieve gevallen. Hierbij dient wel vermeld te worden dat er in 2021 geen controles waren in fitnesscentra. Door de Covid-19-maatregelen waren deze centra een groot deel van het jaar gesloten. In het verleden, en ook in 2022 en 2023, waren de fitnesscentra verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal dopingovertredingen.

Tussen 2022 en 2023 steeg het aantal dopingpraktijken bij de reguliere competitiesporten. De positiviteitsratio steeg daar van 0,6% naar 0,8%. Bij fitness-controles was er een stijging van 25% naar 42%.

Bij de dopingpraktijken in competitiesport waren 6 van de 15 weerhouden inbreuken in 2023 gerelateerd aan recreatieve drugs (cannabis en cocaïne). Bij de dopingpraktijken in de fitnesscentra waren de inbreuken uitsluitend gerelateerd aan anabole steroïden.

Meeste dopinggevallen bij fitness

Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Deze 22 overtredingen werden vastgesteld bij een relatief beperkt aantal controles (53). De relatief hoge cijfers bij controles in fitnesscentra zijn deels te verklaren door het gerichte karakter van de controles, bij personen en op locaties waar duidelijke indicaties zijn van dopinggebruik.

Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk 1 dopinggeval waar effectief een vervolgingsdossier is geopend. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter verder vervolgd.