Gedaan met laden. U bevindt zich op: Terugblik op de Statistiekolympiade 2024-2025 Statistiek Vlaanderen

Terugblik op de Statistiekolympiade 2024-2025

Op donderdag 24 april 2025 vond de prijsuitreiking plaats van de 6de editie van de Statistiekolympiade in België. Deze wedstrijd biedt leerlingen uit de 3de graad van het secundair onderwijs de kans om kennis te maken met de wereld van openbare statistieken. Ook Statistiek Vlaanderen ondersteunt dit initiatief, met als doel de statistische geletterdheid bij jongeren te bevorderen. Voor het eerst werden er daarbij dit jaar ook regionale prijzen uitgereikt, waaronder één namens Statistiek Vlaanderen.

Statistiekolympiade?

De Statistiekolympiade in België is een officieel samenwerkingsproject in de schoot van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek (IIS) van Statbel, Institut Wallon de l’évaluation, de la prospective et de la statistique (IWEPS), Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) en Statistiek Vlaanderen. Binnen het netwerk Statistiek Vlaanderen zetten de Vlaamse Statistische Autoriteit, het Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie, en het Departement Onderwijs en Vorming, hun schouders onder dit project.

Wedstrijdverloop

De Statistiekolympiade 2024-2025 stond open voor teams van leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs. Alle proeven verliepen online in het voorjaar van 2025. Tijdens de eerste ronde werden de teams getest op hun basiskennis statistiek, en interpretatievaardigheden van statistische rapporten. Enkel de teams met een voldoende hoge score stroomden door naar de tweede ronde. In de tweede ronde werden zowel statistische als creatieve en communicatieve vaardigheden getoetst. De teams moesten een video van maximum 2 minuten maken rond het thema “Hoe zal Gen Z de wereld veranderen?”, gebruik makend van openbare statistieken. Alle video’s van de teams in de tweede ronde ondergingen een preselectie: ze werden geëvalueerd op de gebruikte statistieken, de boodschap en de begeleidende documentatie. 20 video’s werden geselecteerd voor de finale beoordeling door een professionele jury én door het brede publiek.

Bekijk hier(opent in nieuw venster) de 20 inzendingen die doorgingen naar de finale.

Prijsuitreiking

De jury, samengesteld uit experts op het gebied van communicatie en statistiek, beloonde de beste 3 teams:

  • 1ste plaats: SCORPION – VKO Bovenbouw, Opwijk
  • 2de plaats: LETRIANGLE – Collège Notre-Dame des Trois Vallées, La Hulpe
  • 3de plaats: EULERPIPI – OLV College campus Bevegem, Zottegem.

Voor de publieksprijs hebben gedurende 15 dagen meer dan 4.300 internetgebruikers op hun favoriete video gestemd. De 3 beste teams op basis van de publieksstemmen waren:

  • 1ste plaats: ESMA – INDSé Bastogne
  • 2de plaats: LESSTATIX – Institut Saint-Ferdinand, Jemappes
  • 3de plaats: EULERPIPI – OLV College campus Bevegem, Zottegem.

De beste 2 teams, de winnaars van de publieksprijs (team ESMA) en de juryprijs (team SCORPION), zullen België vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van de European Statistics Competition die op 24 juni 2025 in Lissabon plaatsvindt. In die finale nemen ze het op tegen teams uit 20 andere Europese landen.

Met meer dan 22.000 deelnemende leerlingen over heel Europa is deze wedstrijd een van de grootste Europese initiatieven die inzet op het bevorderen van statistische geletterdheid.

Regionale prijzen

Voor het eerst werden er ook prijzen uitgereikt door de regionale statistiekinstellingen. Voor Statistiek Vlaanderen ging de prijs naar team 6TWEGROEP1 van de Gemeentelijke Technische School Merchtem. Deze prijs werd uitgereikt door Jo Noppe, hoofdstatisticus van het netwerk Statistiek Vlaanderen.

De collega’s van IWEPS bekroonden team LETRIANGLE (Collège Notre-Dame des Trois Vallées, Terhulpen) als Waalse winnaar, en de Brusselse collega’s van BISA gaven hun prijs aan team AISLAESIL (Centre Scolaire Saint-Michel, Brussel).

Meer weten?

Meer info over de statistiekolympiade in België(opent in nieuw venster) kan je bekijken op de website van Statbel. Je kan ook informatie vinden over de andere deelnemende Europese landen(opent in nieuw venster).