Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitbouw online probability panel survey in samenwerking met de Vlaamse universiteiten Statistiek Vlaanderen

Uitbouw online probability panel survey in samenwerking met de Vlaamse universiteiten

In uitvoering van het relanceplan van de Vlaamse Regering wordt er werk gemaakt van een representatief internetpanel. Hiervoor gaat de Vlaamse Statistische Autoriteit (VSA) met betrokkenheid van de entiteiten van het netwerk Statistiek Vlaanderen in zee met de Vlaamse universiteiten via de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

VLIR-samenwerking panel

In juli 2020 maakte de Vlaamse Interuniversitaire Raad bekend dat de Vlaamse universiteiten de handen in elkaar zouden slaan om in 2021 een grootschalig online probability panel te starten. Het opzet was de uitbouw van een panel van respondenten dat voldoende representatief is voor de verschillende lagen van de bevolking en dat wetenschappers toelaat in te spelen op actuele gebeurtenissen.

Nog in juli 2020 publiceerden de 2 opgerichte Vlaamse relancecomités(opent in nieuw venster) naar aanleiding van de Covid-19-crisis hun aanbevelingen met onder meer de vraag naar een methode om snel en flexibel te capteren wat er leeft onder de bevolking.

In antwoord op de aanbevelingen van de relancecomités en omwille van efficiëntieredenen koos de Vlaamse Statistische Autoriteit er van meet af voor om in te zetten op een samenwerking met het VLIR-initiatief en daarbij ook de partners uit het netwerk Statistiek Vlaanderen te betrekken.

Na de nodige afstemmingsronden tussen de verschillende betrokken partijen werden eind december 2022 de concrete afspraken tussen de Vlaamse overheid en de VLIR in een samenwerkingsovereenkomst geformaliseerd.

Voordelen van het panel

De universiteiten zullen regelmatig bevragingen uitvoeren (6 tot 10 bevragingen per jaar) op basis van een toevalssteekproef uit het Rijksregister (‘probability based’). Zo wordt gewerkt aan de wetenschappelijke uitbouw van een innovatieve en grootschalige nieuwe data-infrastructuur. De longitudinaal verzamelde antwoorden worden geïntegreerd in 1 databank en kunnen worden gekoppeld aan diverse bronnen van administratieve gegevens. Naast deze unieke mogelijkheden voor gegevenskoppeling, biedt deze panelinfrastructuur ook schaalvoordelen voor de academische gemeenschap en voor de betrokken overheidsinstellingen.

Wat de output betreft, maakt het online-karakter van de bevraging het mogelijk snel te reageren op crisissituaties. Verder werkt het panel volgens de principes van Open Science: na een embargo worden de bestanden voor publiek gebruik beschikbaar gesteld aan de onderzoeksgemeenschap.

Bijdrage van de VSA en het netwerk Statistiek Vlaanderen

De middelen die door de VSA in het project worden ingebracht zullen enerzijds zorgen voor een substantiële verhoging van het aantal panelleden in het Vlaamse Gewest (1.000 personen bovenop de geplande 2.000 personen) en anderzijds voor de mogelijkheid voor het netwerk Statistiek Vlaanderen om de inhoud van 1 vragenmodule per jaar autonoom te bepalen. De VSA wordt ook betrokken in de governancestructuur en methodologische uitwerking van het panel.

Projectplanning

De rekrutering van de panelleden start in 2023 en het bijkomende aandeel van 1.000 panelleden in het Vlaamse Gewest wordt afgerond in het voorjaar 2024. Een eerste Vlaamse vragenmodule is voorzien voor het voorjaar 2024 met oplevering van de data in de zomer 2024. De inhoudelijke voorbereidingen van de vragenmodule starten in 2023 via de CVOS-werkgroep bevragingen.

Meer weten?

Voor meer informatie: neem contact op met Ann Carton(opent in uw e-mail applicatie).