Gedaan met laden. U bevindt zich op: Elektronisch toezicht Veiligheid

Elektronisch toezicht

Gepubliceerd op 12 mei 2023 • Volgende update: april 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Bijna 5.200 nieuwe personen onder elektronisch toezicht in 2022

In de loop van 2022 werden in de Vlaamse Gemeenschap 5.174 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen.

Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2022 was de stijging het hoogst van de voorbije jaren (+18%).

Elektronisch toezicht vooral voor korte straffen

De grootste groep nieuwe personen onder elektronisch toezicht zijn diegenen met een nog uit te zitten gevangenisstraf van minder dan 3 maanden. De resterende gevangenisstraf wordt dan omgezet in thuisdetentie: een korte periode van elektronisch toezicht. Zij maken 40% van alle nieuwe personen onder elektronische toezicht uit. De 2de grootste groep onder elektronisch toezicht zijn personen in voorlopige hechtenis. Zij maken 25% uit van de nieuwe personen onder elektronisch toezicht. En de 3de grootste groep zijn personen met een strafrestant van langer dan 3 maanden. Ook bij hen kan de resterende gevangenisstraf worden omgezet naar een periode van elektronisch toezicht. Zij maken 22% uit van alle nieuwe personen onder elektronisch toezicht.

Mannen en personen tussen 25 en 34 jaar vaakst onder elektronisch toezicht

In 2022 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen.

Bijna een derde van de personen met een nieuwe enkelband zijn personen tussen 25 en 34 jaar. Naar leeftijd vormen zij de grootste groep. Daarna volgen de personen tussen 35 en 44 jaar.

Bronnen

  1. Agentschap Justitie en Handhaving: