Gedaan met laden. U bevindt zich op: Elektronisch toezicht Veiligheid

Elektronisch toezicht

Gepubliceerd op 7 mei 2024 • Volgende update: mei 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Bijna 6.800 nieuwe personen onder elektronisch toezicht in 2023

In de loop van 2023 werden in de Vlaamse Gemeenschap 6.767 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen.

Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2023 was die stijging het hoogst (+31%).

Elektronisch toezicht vooral voor korte straffen

De grootste groep nieuwe personen onder elektronisch toezicht zijn diegenen met een nog uit te zitten gevangenisstraf van minder dan 3 maanden. De resterende gevangenisstraf wordt dan omgezet in thuisdetentie: een korte periode van elektronisch toezicht. Zij maken 47% van alle nieuwe personen onder elektronische toezicht uit. De 2de grootste groep onder elektronisch toezicht zijn personen in voorlopige hechtenis. Zij zijn goed voor 24% van de nieuwe personen onder elektronisch toezicht. En de 3de grootste groep zijn personen met een strafrestant van langer dan 3 maanden (16%). Ook bij hen kan de resterende gevangenisstraf worden omgezet naar een periode van elektronisch toezicht.

Mannen het vaakst onder elektronisch toezicht

In 2023 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen.