Het Smart Flanders-programma ondersteunt lokale besturen in hun groei naar een slimme stad. Een van de fundamenten voor een goed werkende slimme stad is open data als onderdeel van een datagedreven beleid. Een vlotte datadeling laat het toe om betere toepassingen en beslissingen te maken.
Om lokale besturen op weg te helpen heeft het Smart Flanders-programma een ondersteuningsaanbod opgesteld gericht naar lokale besturen die aan de slag willen gaan met open data. Het Smart Flanders-programma organiseert 3 sessies om de inhoud van het ondersteuningsaanbod helder over te brengen.
- De eerste stap - Quick Scan:
- Een goed begin bij het opzetten van een (open) data beleid is om te peilen naar de maturiteit van een bestuur. De Quick Scan biedt een snelle maturiteitscheck voor lokale besturen die hen gericht kan aangeven op welke domeinen er grote stappen gezet kunnen worden. Deze sessie gaat dieper in bij het invullen ervan, wie dit best doet en hoe je de resultaten moet interpreteren. Geïnteresseerden kunnen alvast meer te weten komen over de Quick Scan.
- Datastrategie en visievorming:
- Om een geslaagd (open) data beleid op te zetten is het belangrijk dat het lokaal bestuur een duidelijke strategie met achterliggende visie hanteert. Hierbij is een goede datamanagement en -governance uitermate relevant. In deze sessie kom je te weten hoe een datamanagement fungeert op korte, middellange en lange termijn. Daarnaast krijg je enkele algemene tips mee die belangrijk zijn voor het operationaliseren van een goede open data strategie en visie. Geïnteresseerden kunnen zich alvast inlezen bij het subhoofdstuk in het handboek ‘Open Data voor Lokale Besturen’.
- Organisatiecultuur en -capaciteit:
- Om als bestuur (her)gebruik van open data te stimuleren is het essentieel dat het open data beleid gedragen wordt door het management en de medewerkers van de overheid. Dit begint bij het aantonen van de brede meerwaarde (meer dan louter financieel) tot het verankeren binnen de organisatie. In deze sessie kom je te weten hoe je hier best te werk gaat. Geïnteresseerden kunnen zich alvast inlezen bij het subhoofdstuk in het handboek ‘Open Data voor Lokale Besturen’.