Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uw woning verkopen, verhuren of renoveren? Vanaf nu kunt u woningpas in een handig overzicht afdrukken. Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Uw woning verkopen, verhuren of renoveren? Vanaf nu kunt u woningpas in een handig overzicht afdrukken.

Nieuwsbericht
31 januari 2024

Vanaf vandaag kunt u uw woningpas, het digitaal paspoort van uw woning, downloaden én afdrukken. Tot voor kort was dit niet mogelijk en kon u enkel de woningpas digitaal delen met derden. Daar komt nu verandering in. U kunt uw woningpas eenvoudig delen op papier met geïnteresseerde kopers of huurders én experten die u begeleiden in het renovatieproces. Deze nieuwe functionaliteit verhoogt het gebruiksgemak van woningpas.  

Woningpas delen? Vanaf nu digitaal en op papier!

Als eigenaar kunt u al enige tijd uw woningpas digitaal delen met derden of publiek openstellen voor iedereen. In één actie kunt u hiermee officiële overheidsdata, officiële overheidsattesten en eigen renovatiewerken of documenten die u zelf toevoegde aan uw woningpas delen met eenieder die er interesse in heeft. Vanaf nu kunt u echter ook een papieren afdruk van uw woningpas maken en delen met anderen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden voorzien:

  • U kunt een korte versie downloaden en afdrukken met een focus op de samenvattende gegevens rond de energieaspecten van uw woning, het isolatieniveau van de constructiedelen, de gekende installaties en de overstromingsgevoeligheid van uw woning en perceel.
  • De lange versie bevat dan weer een samenvatting van alle aspecten die in uw woningpas gekend zijn. Naast energie, isolatie en installatie, bevat deze versie ook bodeminformatie, de mobiscore, gegevens over water en riolering, overstromingsgevoeligheid van uw woning en perceel, het groenblauwpeil, vergunningen, gegevens over woningkwaliteit, een overzicht van uitgevoerde renovatiewerken en een overzicht van digitaal gekende attesten van uw woning.

U kunt deze informatie meteen afdrukken of opslaan als een digitaal PDF-document, waarna u het eenvoudig kunt delen met anderen. Zo’n overzicht is enkel beschikbaar indien de data gekend zijn bij de overheid.

Voordelen van ‘delen’

Het delen van uw woningpas, zowel digitaal als op papier, zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn kunnen raadplegen. Dat is een win-win situatie. Als eigenaar hoeft u niet alle informatie bij elkaar te zoeken en voor geïnteresseerde kandidaat koper of -huurder staat alle nodige en officiële informatie netjes gecentraliseerd. Als u bijvoorbeeld verbouwingswerken plant en u advies wenst van een energiedeskundige of architect, kunt u uw woningpas delen met deze experts zodat zij een idee krijgen van de toestand van uw woning.