Aanvraag: standaardprocedure

 • Stap 1

  Controleer of u voldoet aan alle voorwaarden om VOV op te nemen.

 • Stap 2

  Zo kan die de nodige stappen ondernemen om uw dossier voor VOV te vervolledigen en de aanwezigheden aan het departement WSE door te geven.

 • Stap 3

  Om VOV aan te vragen bij uw werkgever, bezorgt u hem het inschrijvingsattest dat u van de onderwijsinstelling ontvangt:

  • opleidingen die per schooljaar georganiseerd worden: ten laatste op 31 oktober
  • alle andere opleidingen: ten laatste 15 dagen na inschrijving
  • bij verandering van werkgever: 15 dagen na indiensttreding

  Als het registratienummer van de opleidingsdatabank niet op het inschrijvingsattest staat noteert u dit zelf bij op het document.

  • Stap 4

   Kijk na hoeveel uren Vlaams opleidingsverlof u maximaal mag opnemen per schooljaar en per opleiding.

   Het VOV mag ingepland worden vanaf 1 dag voor de start van de opleiding tot 2 dagen na het einde van de opleiding of het laatste examen (einddatum zoals vermeld op het inschrijvingsattest). U mag dus ook al VOV opnemen voor uw aanvraag goedgekeurd is, als u voldoet aan de voorwaarden.

   Als de werknemer een herexamen heeft, zal de opleidingsverstrekker de datum aanpassen bij het indienen van de aanwezigheidsattesten. Er kan dan tot 2 dagen na het herexamen VOV opgenomen worden. Als uw werkgever dit vraagt kunt u aan de opleidingsverstrekker een bewijs van uw herexamen vragen.

   Voor opleidingen van het Vlaams hoger onderwijs is de einddatum op het inschrijvingsattest altijd inclusief 2e zit. Als u geen 2e zit hebt, moet uw werkgever geen VOV meer toestaan na uw eerste zit.

   Bij de planning houdt u rekening met de algemene werkplanning.

   Werkt u bij een werkgever exact 50% met een vast uurrooster. Dan kunt u enkel VOV opnemen tijdens werkuren die samenvallen met uw lesuren.

  • Stap 5

   U bent verplicht om de opleiding nauwgezet te volgen.

   Als u de opleiding niet nauwgezet volgt en u neemt toch meer VOV op dan waar u recht op hebt, dan kunt u een sanctie krijgen.

   Bent u gewettigd afwezig (PDF bestand opent in nieuw venster)? Bewaar dan zelf zorgvuldig (een kopie van) het afwezigheidsattest gedurende 3 jaar. Mogelijk vraagt het departement WSE dat bij u op.

  Aanvraag voor loopbaangerichte opleidingen (POP)

  Loopbaangerichte opleidingen zijn opleidingen die aangeraden worden in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) van de werknemer tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding ((opent in nieuw venster)) via een erkend loopbaancentrum.

  Uw werkgever kan via het WSE-loket een terugbetalingsaanvraag voor VOV indienen voor de opleiding vermeld in uw POP. Hij vermeldt hierbij het registratienummer voor loopbaangerichte opleidingen: ODB-P00001.

  Een opleiding aangeraden in een POP moet niet in de opleidingsdatabank zitten om recht te geven op VOV.

  • Stap 1

   Controleer of u voldoet aan alle voorwaarden om VOV op te nemen.

  • Stap 2

   U krijgt een attest loopbaanbegeleiding van het loopbaancentrum.

   • Stuur het attest van de loopbaanbegeleiding en het inschrijvingsattest van de opleiding naar de dienst Vlaams opleidingsverlof via attesten.opleidingsverlof@vlaanderen.be (opent in uw e-mail applicatie)
   • Vermeld in de e-mail bij welke werkgever u VOV aanvraagt (naam bedrijf, e-mailadres en KBO-nummer).
   • U bent niet verlicht om het inschrijvingsattest en het attest van de loopbaanbegeleiding aan uw werkgever te bezorgen. Uw werkgever ontvangt van het departement WSE een e-mail met het aantal uren van de opleiding, de start- en einddatum en de opleidingsverstrekker om de terugbetalingsaanvraag te kunnen indienen.
   • Het loopbaanattest mag maximum 6 jaar oud zijn.
  • Stap 3

   Zo kan die de nodige stappen ondernemen om uw dossier voor VOV te vervolledigen en de aanwezigheden aan het departement WSE door te geven.

  • Stap 4

   U en uw werkgever ontvangen een e-mail met de beslissing of u VOV mag opnemen om deze opleiding te volgen en met het aantal uren VOV waar u recht op hebt.

  • Stap 5

   Het VOV mag ingepland worden vanaf de dag vóór de start van de opleiding tot en met twee dagen na de einddatum van de opleiding of na het laatste examen. Bij de planning houdt u rekening met de algemene werkplanning.

  • Stap 6

   U bent verplicht om de opleiding nauwgezet te volgen.

   Als u de opleiding niet nauwgezet volgt en u neemt toch meer VOV op dan waar u recht op hebt, dan volgt er een sanctie.

   Bent u gewettigd afwezig (PDF bestand opent in nieuw venster)? Bewaar dan zelf zorgvuldig (een kopie van) het afwezigheidsattest. Mogelijk vraagt het departement WSE dat bij u op.

  FAQ

  Veelgestelde vragen: