Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat verandert er vanaf 1 januari 2024? Nieuwsberichten van Vlaamse Belastingdienst

Wat verandert er vanaf 1 januari 2024?

Nieuwsbericht
20 december 2023

Hieronder vindt u een overzicht van wat er op 1 januari 2024 verandert dat gelinkt is aan de bevoegdheden van de Vlaamse Belastingdienst.

Registratiebelasting

Principe van meeneembaarheid afgeschaft

Op 1 januari 2024 komt er een definitief einde aan de meeneembaarheid van de registratiebelasting (verkooprecht). Deze meeneembaarheid betekende dat u de registratiebelasting die u op een vorige woning had betaald, kon aftrekken van de registratiebelasting die u op een volgende woning moest betalen. De meeneembaarheid doofde al uit sinds 1 januari 2022 en loopt vanaf 1 januari 2024 dus volledig af.

Voor meer info hierover kan u terecht op de pagina over de meeneembaarheid van het verkooprecht.

Handhaving verkeersveiligheid

Controle op technische keuring personenwagens

Vanaf 1 januari 2024 kan VLABEL Controle een boetebedrag van 116 euro opleggen als een personenwagen zich zonder geldig keuringsbewijs op de openbare weg begeeft. Deze mogelijkheid tot onmiddellijke inning was er al voor bedrijfsvoertuigen, en wordt nu uitgebreid naar alle voertuigen. Ook gewone personenwagens vallen vanaf 1 januari 2024 dus onder deze regeling.

Voor meer info kan u terecht op de pagina over de technische eisen van voertuigen.

Kilometerheffing

  • Tijdelijke vrijstelling voor emissievrij vrachtvervoer

Vanaf 1 januari 2024 moeten emissievrije voertuigen die maximaal 4,25 ton wegen tijdelijk geen kilometerheffing betalen. Een On Board Unit (OBU) blijft wel verplicht. Ook andere emissievrije voertuigen genieten van een gunstmaatregel, die met de jaren zal afnemen.

Voor meer info kan u terecht op de pagina over deze tijdelijke vrijstelling.

  • Uitbreiding wegennet

Het wegennet waarvoor eigenaars van vrachtwagens kilometerheffing betalen, zal vanaf 1 januari 2024 met 686 kilometer uitgebreid worden. Vanaf 1 januari 2024 is het totale wegennet waarvoor kilometerheffing betaald moet worden 3.124 kilometer lang.

Meer informatie over deze uitbreiding lees je op de website van Viapass(opent in nieuw venster).