Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe stimuleert het Vlaamse Randfonds streekontwikkeling? Vlaamse Randfonds

Hoe stimuleert het Vlaamse Randfonds streekontwikkeling?

Het Vlaamse Randfonds investeert 750.000 euro in het intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) ‘Zennevallei Hergist’. Via dat IGS willen de lokale besturen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel samen met de Vlaamse overheid voor een nieuwe dynamiek zorgen in de Zennevallei. De lokale besturen dragen gezamenlijk ook nog eens 360.000 euro bij, zodat er in het totaal ruim 1 miljoen euro beschikbaar is voor de periode 2022-2024. Met dat geld wil het IGS extra troeven creëren om meer bezoekers naar de Zennevallei te lokken.

Slot van Beersel

Kunst, beleving en natuur

De Zennevallei is niet alleen de bakermat van lambiek en geuze, het was ook de habitat van kunstenaars als Felix De Boeck, Louis Thévenet en Herman Teirlinck. Tegelijk is het een veelzijdige streek, met enerzijds prachtige landschappen en anderzijds een rijke industrie en veel bedrijvigheid. Kortom, een regio met een enorm potentieel, zowel op economisch, ecologisch, toeristisch als cultureel vlak.

De Zenne als rode draad

Met dat potentieel wil het IGS ‘Zennevallei Hergist’ aan de slag. De Zenne zelf dient daarbij als rode draad. Via een Zennepad, zachte recreatie zoals klimmen en kajakken, de opwaardering van nabijgelegen bedrijventerreinen en de wisselwerking met brouwerijen krijgt de meanderende stroom de aandacht die ze verdient. Ook het Park van Lembeek, het Slot van Beersel, FeliXart, het Huis van Herman Teirlinck, de kerk van Ruisbroek, de Manchestersite in Beersel … spelen een belangrijke rol in dit verhaal.

Triënnale GIST

Als kers op de taart zal de Zennevallei elke drie jaar het decor vormen van een heuse triënnale. Kunst, theater, literatuur, natuur, gastronomie en industrie zullen er elkaar ontmoeten op iconische locaties. De eerste editie vindt plaats van augustus tot november 2023. Ontdek hier het programma en de praktische details.(opent in nieuw venster)