Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse Randfonds Subsidies Vlaamse Rand

Vlaamse Randfonds

Wat is het Vlaamse Randfonds?

De Vlaamse Regering zette in 2020 een Vlaamse Randfonds op om de specifieke uitdagingen voor de 19 randgemeenten rondom Brussel aan te pakken. Wat valt daar bijvoorbeeld onder?

  • Vergroening
  • Onderwijs
  • Cultuur
  • Welzijn
  • Mobiliteit
  • Wonen
  • Economische ontwikkeling

Budget?

Het budget van het Vlaamse Randfonds bedroeg initieel 20 miljoen euro voor de periode van 2020 tot en met 2024. Vanaf 2021 deed de Vlaamse Regering daar nog jaarlijks 1,5 miljoen euro bovenop en vanaf 2024 verhoogde ze dat recurrente bedrag naar 1,550 miljoen euro. Na een eenmalige herverdeling van 4,287 miljoen euro vanuit het Departement Onderwijs in 2023 kwam het totaalbedrag voor de periode 2019-2024 op 30,337 miljoen euro.

Bereik?

De middelen gaan in de eerste plaats naar de 19 gemeenten in de Vlaamse Rand omdat daar de maatschappelijke uitdagingen het grootst zijn.

Focus?

Met het Vlaamse Randfonds wil de Vlaamse overheid flexibel inspelen op bestaande en nieuwe projecten als die een directe impact op de Vlaamse Rand hebben of een hefboom kunnen vormen.

In 2020 en 2021 gingen er middelen naar de vergroening van de Vlaamse Rand en naar taalstimulerende activiteiten tijdens schoolvakanties en buitenschoolse kinderopvang. Dat gebeurde via subsidieoproepen van het Agentschap Natuur & Bos en het Departement Onderwijs en Vorming. Die oproepen kregen financiële versterking vanuit het Vlaamse Randfonds.

In 2022 kreeg vzw ‘de Rand’ de bijkomende opdracht om het onderwijs te ondersteunen en zette het Randfonds ook in op streekontwikkeling in de Zennevallei. In 2023 ging een groot bedrag naar Vlabinvest voor de ondersteuning van lokale besturen die een beleid willen voeren rond Wonen in Eigen Streek.

Partners?

De Vlaamse overheid (inclusief vzw ‘de Rand’), regionale en lokale besturen, verenigingen en organisaties en andere relevante partners in de Vlaamse Rand kunnen projecten voorstellen. Hun maatschappelijke zetel hoeft niet in de Vlaamse Rand te liggen.

Cofinanciering?

Het Vlaamse Randfonds kan de projecten niet volledig financieren. Cofinanciering is nodig om het engagement van de betrokken partners te vergroten. Een vaste verdeelsleutel is er niet. Het hangt af van het aantal partners en wordt per project beoordeeld.

Looptijd?

Projecten met een korte en middellange looptijd komen in aanmerking. Langetermijnprojecten niet omdat het niet zeker is of het Vlaamse Randfonds blijft bestaan in de volgende regeerperiode. De projecten moeten dus op middellange termijn zichtbaar worden.

Contactpersoon?

Contacteer het team Vlaamse Rand bij het Agentschap Binnenlands Bestuur als je meer informatie wil: rand@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)