Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dienstverlening cultuur en waarden Organisatie

Dienstverlening cultuur en waarden

Hoe kun je je organisatie in de diepte bestuderen? Hierbij belicht je best de verschillende aspecten van organisatieontwikkeling die elkaar onderling beïnvloeden: missie, cultuur, arbeidsorganisatie, leiderschap, menselijk kapitaal, … Zo breng je in kaart welke uitdagingen aansluiten bij je organisatiecultuur en -waarden. Binnen de Vlaamse overheid kun je rekenen op de nodige hulp en ondersteuning. 

Voor wie?

 • Je bent HR-verantwoordelijke, leidinggevende, stafmedewerker, projectleider of beleidsmedewerker bij de diensten van de Vlaamse overheid.
 • Je bent binnen je departement of agentschap mee verantwoordelijk voor organisatieontwikkeling en zoekt ondersteuning op vlak van cultuur en waarden.

Welke dienstverlening?

Ondersteuning bij het bepalen van de gewenste cultuur en gedeelde waarden

Draagt je huidige cultuur bij tot het bereiken van de gewenste doelstellingen? Enkele belangrijke gedragswijzigingen kunnen een grote impact hebben op de performantie van je organisatie.

Ondersteuning bij het uitwerken van een diversiteitsbeleid

Hoe maak je werk van arbeidsmarktintegratie van kwetsbare groepen en hoe vervul je als dienst van de Vlaamse overheid hierin je maatschappelijke voorbeeldrol?

Ondersteuning bij het uitvoeren van een integriteitsbeleid

Integriteit is de basis van vertrouwen van burgers en bedrijven in hun overheid. Hoe stimuleer je deze integere houding binnen je organisatie?

Ondersteuning bij het nemen van gedragen en duurzame beslissingen

Wil je betere beslissingen nemen die breed gedragen worden? Verkies je een participatieve manier om dit te bereiken? Wens je advies over welke werkvorm je best inzet om je doelstelling te bereiken?

 • Stap 1

  Wat?
  Ondersteuning door een interne procesbegeleider van de Vlaamse overheid.

  Hoe aanvragen?
  Lees op de webpagina ‘Procesbegeleiders van de Vlaamse overheid’ hoe je dit doet. Je vindt er ook meer informatie over de inhoud van de ondersteuning, doelgroep, contactgegevens, …

 • Stap 2

  Wat?
  Een stappenplan met informatie en documenten waarmee je zelf aan de slag kunt.

  Hoe ga je aan de slag?
  Ga naar het stappenplan ‘werkvormen'(opent in nieuw venster).

Belang van cultuur en waarden

‘Culture eats strategy for breakfast’ is een vaak gebruikt citaat van Peter Drucker, expert in organisatieleer en management. Binnen een organisatie is de strategie belangrijk. Deze kan echter nooit succesvol zijn zonder organisatiecultuur. De organisatiecultuur is diepgeworteld en heel stabiel, hieraan sleutelen vraagt tijd en doe je dus niet ondoordacht.