Gedaan met laden. U bevindt zich op: Professionalisering pool procesbegeleiders Procesbegeleiding

Professionalisering pool procesbegeleiders

Ben jij geboeid door het begeleiden van groepen en de daarbij horende processen? Wil je hierin groeien en andere medewerkers van de Vlaamse overheid ondersteunen? Dan kun je toetreden tot de pool van procesbegeleiders en je verder professionaliseren. Op deze webpagina vind je meer informatie over de werking van de pool en hoe je je aanmeldt.

Voor wie?

 • Je werkt binnen de diensten van de Vlaamse overheid en je hebt de basisopleiding ‘faciliteren van groepen’ achter de rug. Je wilt je verder bijscholen tot professionele procesbegeleider en je engageren binnen de pool.
 • Je maakt al deel uit van de pool en bent op zoek naar meer informatie over de werking en het opleidingsaanbod.

Poolwerking

 • Als lid van de pool stel je je deskundigheid ter beschikking en ondersteun je collega’s uit andere entiteiten bij het begeleiden van groepen en processen.
 • Je bent geëngageerd en stelt je 6 tot 10 werkdagen per jaar ter beschikking voor de pool.
 • Je werkt nauw samen met de andere poolleden en treft elkaar in opdrachten, tijdens masterclasses of op netwerkmomenten.
 • Je krijgt de kans om je verder bij te scholen tot professionele procesbegeleider aan de hand van verschillende masterclasses.

Professionalisering

Zodra je lid bent van de pool, ga je aan de slag met een aantal groei- en ontwikkeltips die je omzet in concrete leerdoelstellingen in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Je krijgt ondersteuning aan de hand van leercoaching om je leerproces op een gestructureerde manier op te volgen en te ondersteunen.

Masterclasses

Doorheen het jaar kun je deelnemen aan verschillende masterclasses rond specifieke thema’s, zoals bijvoorbeeld intake, groepsdynamiek en intervisiemethoden. Raadpleeg het volledige aanbod in Vlimpers Leren. Hier vind je ook meer informatie over de masterclasses, de specifieke data en de inschrijvingsvoorwaarden.

Certificeringstraject

Na voldoende ervaring en groei kun je kiezen om het certificeringstraject te volgen. Hierin toon je aan de hand van je portfolio en de competentiematrix aan dat je sinds je start in de pool bent gegroeid in de vereiste competenties. Een externe jury voert een assessment uit.

Hoe lid worden?

 • Stap 1

  Wil jij lid worden van de pool? Stuur dan een e-mail naar de coördinator van de pool (zie contactgegevens onderaan).

  Let wel: je moet eerst de basisopleiding ‘faciliteren van groepen’ gevolgd hebben.

 • Stap 2

  Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een screeningsmoment (ook wel spiegelgesprek) om te onderzoeken of je voldoet aan de basiscompetenties. Een externe professional polst naar je ervaring met de benodigde basisvaardigheden en methodieken rond procesbegeleiding. Je ontvangt nadien feedback.

 • Stap 3

  Ben je geslaagd op het screeningsmoment? Vraag dan goedkeuring aan je leidinggevende om je 6 tot 10 dagen per jaar in te zetten voor de pool van procesbegeleiders.

Kennisdeling

Ben jij al lid van de pool en wil je in contact treden met andere poolleden en informatie uitwisselen? Treed dan toe tot de digitale omgeving in Microsoft Teams.

Wil je toegang? Neem contact op met de poolcoördinator (zie ‘contact’ onderaan).