Gedaan met laden. U bevindt zich op: De kantoorverdiepingen in het Belpairegebouw Marie-Elisabeth Belpairegebouw

De kantoorverdiepingen in het Belpairegebouw

In het Marie-Elisabeth Belpairegebouw zal je overal kunnen werken en samenwerken. Ook op de kantoorverdiepingen, ook wel de ‘niet-publieke bewonerszone’ genoemd. Er zullen 11 kantoorverdiepingen zijn. Ze zijn opgedeeld in ”toegewezen zones” en ”gedeelde zones”. Met werkplekken en lokalen die flexibel gebruikt worden en dus te reserveren zijn.

Opbouw van de kantoorverdieping

Principieel is elke typeverdieping gelijkaardig opgebouwd. De toegewezen zone ligt altijd centraal, en de gedeelde zones zijn te vinden in toren Zuid en toren Noord. Bovenstaand plan toont het principe van de scheiding tussen toegewezen en gedeelde zones. In realiteit is de gedeelde zone is op elke verdieping verschillend qua oppervlakte.

Specifiek kleurgebruik in de gedeelde zones versterkt de oriëntatie van de gebruiker en de herkenbaarheid van de ruimtes. Zo zal de gedeelde zone in Toren Zuid herkenbaar zijn door zalmkleurige elementen, toren Noord kenmerkt zich dan weer door okerkleurige accenten.

Gedeelde zone

Elke medewerker van de Vlaamse overheid kan gebruik maken van de gedeelde zones. Tenzij anders aangeduid zijn ze dus niet toegewezen aan een specifieke entiteit. Die gedeelde zones zijn verspreid over het hele gebouw en zijn altijd een mix van samenwerkplekken en individuele werkplekken. Daarbij wordt een zo groot mogelijke variatie aan individuele plekken aangeboden: van uitwijkmogelijkheden over inspirerende aanlandplekken tot ergonomische beeldschermwerkplekken.

In Belpaire is een gedeelde zone in beide torens:

 • de gedeelde zone in toren Zuid, gericht op dynamische activiteiten en samenwerken
 • de gedeelde zone in toren Noord, gericht op stille activiteiten en individueel werken

Toren Noord, gericht op stille activiteiten en individueel werken

Toren Zuid, gericht op dynamische activiteiten en samenwerken

Het jonge bos

Toegewezen zone

De toegewezen zone, met dubbele verdiepingshoogte, is het deel van de verdieping dat toegewezen is aan één of meerdere entiteiten. De toegewezen zone bevindt zich in het centrale gedeelte van het gebouw.

Benieuwd naar de indeling en faciliteiten van die toegewezen zone? Bekijk het filmpje.

Reservatie van lokalen en werkplekken

Werkplekreserveringtool

‘Facile’ heet de online tool die je dient te gebruiken om de werkplekken in de gedeelde en toegewezen zones van het Belpairegebouw te reserveren. De tool is vanaf maart beschikbaar.

 • Elke medewerker van de Vlaamse overheid zal met de tool een werkplek in elke gedeelde zone van het gebouw kunnen reserveren. De entiteiten die gehuisvest zijn in het Belpairegebouw kunnen zelf beslissen of ze deze tool ook gebruiken voor de werkplekken in de eigen toegewezen zone.
 • In de werkplekreserveringtool zal je een overzicht kunnen zien (bv. plattegrond) van alle werkplekken die voor jou beschikbaar zijn in het volledige gebouw, met filters voor locatie en tijd.
  De werking is eenvoudig: je kan op voorhand een werkplek reserveren, ontvangt een bevestiging en je kan annuleren.
 • Je zal minstens een werkplek kunnen reserveren voor een volledige dag of voor de voor- of namiddag. Ook ter plaatse reserveren zal mogelijk zijn.

Het Facilitair Bedrijf implementeert de werkplekreserveringtool in eerste instantie in het Belpairegebouw. Later zal dit ook worden uitgerold in de andere grote kantoorgebouwen van Vlaamse overheid.

Uitleg hoe je de app installeert en gebruikt.

Vergaderzaal reserveren via Workplace

‘Workplace’ is de app die je kan gebruiken om vergaderzalen te reserveren. Het is de mobiele applicatie van het gekende reservatiesysteem Facilipunt. Aan elke vergaderzaal hangt een QR-code die je met de app kan scannen.

 • Als je aan de zaal staat, gebruik de “Scannen voor details” toets in de app Workplace om de QR code van de zaal te scannen
 • Klik op “Vergaderzaal reserveren”
 • Vul tijdslot, aantal deelnemers & het onderwerp in
 • Klik op Reservering bevestigen

Meer weten over Workplace

Via de werkplekreserveringtool ‘Facile’ kan je enkel werkplekken reserveren. Het reserveren van overleglokalen en vergaderzalen doe je nog steeds via Facilipunt.

Lockers

Je kan een locker reserveren met je persoonlijke badge via een terminal aan de lockers. Daar kan je zien welke lockers nog vrij zijn en je keuze maken uit 2 verschillende afmetingen.

Alle informatie over de lockers