Gedaan met laden. U bevindt zich op: 20 tips voor een heldere taal en heldere teksten Heerlijk Helder

20 tips voor een heldere taal en heldere teksten

De onderstaande tips helpen je al meteen stevig vooruit als je heerlijk helder wilt communiceren. Je kunt deze tips altijd en overal toepassen, in al je communicatie en in alle teksten die je schrijft.

Doelgroep

Het loont om vanaf het begin heel goed rekening te houden met je doelgroep. Lezers en toehoorders zullen zich dan meer door je boodschappen aangesproken voelen.

Structuur

Het loont om veel aandacht te besteden aan de structuur van je boodschap. Lezers hebben dan vlugger een algemeen beeld van je tekst en worden meer uitgenodigd om hem te lezen. Ze vinden ook gemakkelijker hun weg in je teksten als ze iets specifieks zoeken.

Formulering

Het loont om je boodschap zo helder mogelijk te formuleren. Lezers zullen dan minder snel afhaken en kunnen je tekst dan meteen begrijpen.

Toetsing

Het loont om de kwaliteit van je boodschap zorgvuldig te toetsen voordat je ze verspreidt of publiceert. Je loopt dan minder risico dat je tekst niet gelezen wordt of online niet gevonden wordt, of dat je boodschap niet gehoord wordt of verkeerd begrepen wordt. Je moet achteraf ook minder tijd en middelen investeren om vragen, reacties en klachten te behandelen.