Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarborgen Financieel beleid en beheer (BBC)

Waarborgen

Lokale overheden maken een overzicht van de waarborgen die ze verstrekken zodat het Instituut voor de Nationale Rekeningen een correcte inschatting kan maken van de globale overheidsschuld.

De Vlaamse overheid rapporteert aan het Instituut voor de Nationale Rekeningen over de waarborgen die de lokale overheden verstrekken. De lokale besturen verlenen in de vorm van een Excel informatie over de uitstaande waarborgen en de effectief overgenomen schulden.

Er zijn drie versies van de tabellen:

  1. een specifieke voor een gemeente/ocmw
  2. een specifieke voor een provincie
  3. een algemene voor een AGB, APB, welzijnsvereniging en IGS.

De inhoud van die drie versies is quasi identiek, alleen verschillen de mogelijke categorieën van tegenpartijen. De onderstaande toelichting geldt voor alle drie de versies.
In elke versie zijn er twee tabbladen opgenomen:

  • tabel 1 (T1): de uitstaande waarborgen (in te vullen door iedereen)
  • tabel 2 (T2): de overgenomen schulden, het gaat daarbij zowel om uitgewonnen waarborgen (in te vullen indien het lokale bestuur moest tussenkomen ten gevolge van de uitwinning van een waarborg) als om andere overgenomen schulden (waarvoor geen waarborg bestond).

Via e-mail ontving je de voor jou gepaste versie van de tabel. Indien dit niet het geval is kan je ons contacteren op fin-data@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Algemene richtlijnen

Bij het invullen van de tabellen gelden enkele algemene richtlijnen:

  • Je vermeldt de cijfers in euro. Waar nodig vul je ook nog nullen in. De in vreemde valuta’s luidende schuld en de betalingsstromen die daaraan verbonden zijn, reken je om in euro.
  • Het is niet verplicht om huurwaarborgen te vermelden.
  • Waarborgen aan Care Property Invest (het vroegere Service Flat Invest) moet je niet opgeven.
  • Als jouw bestuur geen waarborgen heeft verstrekt, gelieve dat dan ook te melden. Zo rapporteren wij voor jouw bestuur allemaal nullen en hoeven we je geen herinnering te sturen.
  • De cijfers hebben betrekking op de toestand per 31/12 van de jaren 2020 t/m 2023.
  • Voor zover beschikbaar zijn ook de cijfers uit vorige rapportages pro memorie opgenomen.

Bovenaan tabblad 1 (T1) moet de naam van jouw entiteit worden ingevuld (vb: Aartselaar_Gemeente). Ook de naam van de correspondent, zijn/haar telefoonnummer, mailadres en de datum van afsluiting van de tabel vermeld je. Indien je ons op de vorige enquête rond waarborgen een antwoord bezorgde, zal dit al ingevuld zijn. De datum moet je wel steeds aanpassen.

De verzamelde gegevens betreffen de waarborgen verstrekt door de overheid op leningen in de vorm van kredieten of uitgifte van effecten. Ook de gegeven garanties op de waarde van vaste activa (bijvoorbeeld een garantie waarbij het lokaal bestuur de verliezen dekt als die activa onder een bepaalde waarde zakken) worden opgenomen. Andere categorieën van voorwaardelijke verbintenissen (bijvoorbeeld niet-gestort kapitaal) vallen buiten het toepassingsgebied.

De begunstigden van de door de overheid verleende waarborgen zijn ondernemingen, financiële instellingen, huishoudens en ook andere overheidsinstellingen. In het vervolg van deze toelichting en in de tabellen wordt de begunstigde zonder onderscheid onderneming of entiteit genoemd.

De rapportering bij tabel 1 (T1) gebeurt via een uitsplitsing van de verschillende groepen begunstigden (bv. gemeenten, provincies, ocmw’s, politiezones, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, AGB’s, andere ….) naar individuele begunstigden (aangeduid via hun naam en KBO-nummer). Indien de begunstigde een particulier is, volstaat de vermelding particulier in de kolom “KBO-nr”. Alleen voor de besturen van de eredienst moet die uitsplitsing naar individuele begunstigden niet gemaakt worden.

De types begunstigden vormen het enige punt waarop de drie versies van de tabellen (gemeenten/ocmw, provincies & andere entiteiten) m.b.t. tabel 1 van elkaar verschillen.

Bij de tabel voor AGB, APB, welzijnsvereniging en IGS is er géén gestandaardiseerde uitsplitsing per type begunstigde voorzien. Gelieve hier de individuele begunstigden te benoemen via naam en KBO-nummer. Indien de begunstigde een particulier is volstaat de vermelding “particulier”.

De rapportering bij tabel 2 (T2) gebeurt per individuele begunstigde. Indien het een entiteit betreft, vermeld je het KBO-nummer(opent in nieuw venster). Indien het een privé-persoon betreft, volstaat de vermelding “particulier”.

Opmerking

De uitstaande bedragen en betalingsstromen met betrekking tot overnames van niet gewaarborgde schulden vermeld je ook in de tabellen (T2) van de vragenlijst, net zoals de gegevens die worden gerapporteerd bij een overname van gewaarborgde schuld.

Praktisch voorbeeld: invullen van de tabel

  • Grijze cellen vul je niet in (zijn sommaties)
  • Als je het KBO-nr van de begunstigde niet kent kan je gebruik maken van de hyperlink: “Zoek KBO”
  • Onderaan kan je in het veld “opmerkingen” extra toelichting geven