Gedaan met laden. U bevindt zich op: Eén gemeenschap Doelstellingen en acties

Eén gemeenschap

Veiligheid zorgt voor vertrouwen, maar het omgekeerde geldt ook. Vertrouwen in de medemens zorgt voor een veiligere samenleving. Op dat vlak gaat het gelukkig de goede richting uit. In 2008 had meer dan 25% van de stedelingen geen vertrouwen in de medemens. In 2020 is dat aantal gedaald tot 12%. Dat terwijl onze steden steeds meer divers zijn geworden. 

Ontmoeting is dan ook de voorwaarde om in de toekomst ervoor te blijven zorgen dat het vertrouwen tussen medeburgers intact blijft. Onderzoek toont aan dat hoe meer vrienden men heeft van diverse afkomst, hoe minder bevooroordeeld mensen zijn.

We moeten ervoor zorgen dat de segregatie die leidt tot wij-zij denken doorbroken wordt en volop inzetten op verbindingen. Door ervoor te zorgen dat burgers, jong en oud elkaar ontmoeten. Op school, in de buurt, op werk of in hun vrije tijd. Wat spontaan groeit, geven we een duwtje in de rug. En getto’s breken we open. Zo maken we werk van 1 gemeenschap, waarin we niet naast elkaar leven maar gedeeld burgerschap ontstaat.