Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Vlaams Gewest telt 6,7 miljoen inwoners

Op 1 januari 2022 telde het Vlaamse Gewest afgerond 6,7 miljoen inwoners (bij de ). Dat zijn er 46.000 meer dan aan de start van 2021, wat overeenkomt met een aangroei van de bevolking van 0,7%. Tussen 2000 en 2022 groeide de bevolking met 13%.

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telde begin 2022 1,2 miljoen inwoners. Uitgaande van de ‘Brusselnorm’ van de Vlaamse overheid waarbij een derde van de inwoners van het Hoofdstedelijke Gewest wordt beschouwd als potentiële doelgroep van het Vlaamse beleid, telde de Vlaamse Gemeenschap begin 2022 meer dan 7,1 miljoen leden.

In Vlaamse ruit wonen meeste inwoners per km²

De gemiddelde lag in 2022 in het Vlaamse Gewest op 492 inwoners per km². In 2000 ging het om 436 inwoners per vierkante kilometer (km²).

De bevolkingsdichtheid is vooral hoog in en omheen de ‘Vlaamse ruit’, het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Dat is ook het geval in enkele gemeenten aan de kust (Oostende, Bredene, Blankenberge, Brugge), in Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk, Roeselare) en in enkele centrale gemeenten van de provincie Limburg (Hasselt, Genk).

Bevolkingsgroei in meer dan 9 op 10 Vlaamse gemeenten

De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2017 en 2022. In minder dan 1 op de 10 gemeenten was er sprake van een krimp (21 op 300 gemeenten). Daartegenover staan 39 gemeenten met een bevolkingsgroei van 5% of meer.

Een aantal gemeenten rondom Brussel (Zaventem, Machelen en Vilvoorde) vallen op door een relatief sterke bevolkingsgroei (meer dan 6%). Iets meer noordwaarts zijn ook Merchtem, Willebroek en Boom gemeenten met een sterke groei. In Oost-Vlaanderen zijn Wetteren, Kluisbergen, Sint-Niklaas en De Pinte de sterkste groeiers. Voor de provincie Antwerpen kunnen hier nog Baarle-Hertog, Oud-Turnhout, Turnhout, Boechout, Borsbeek en Wijnegem vermeld worden.

De bevolkingsgroei in recente jaren is beperkter in grote delen van West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, de streek rond Dendermonde, het midden van de provincie Antwerpen, het oostelijke deel van Vlaams-Brabant, alsook in gemeenten in het oosten en het zuiden van de provincie Limburg (met uitzondering van de gemeente Borgloon).

Groei Vlaamse bevolking boven Europees gemiddelde

De procentuele groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking van het Vlaamse Gewest tussen 2016 en 2021 lag tussen die van de andere gewesten in. In het Vlaamse Gewest ging het om een groei van 2,9%.

De groei van de lag in het Vlaamse Gewest tussen 2016 en 2021 boven die van de Europese Unie (EU27). Binnen de EU27 waren Malta en Luxemburg de landen met de grootste bevolkingsgroei in deze periode. In een aantal - vooral Oost-Europese - lidstaten daalde de bevolking, met meer dan 3% krimp in Litouwen, Bulgarije, Kroatië en Letland.