Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bevolking: omvang en groei Bevolking

Bevolking: omvang en groei

Gepubliceerd op 5 juli 2023 • Volgende update: juli 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Vlaams Gewest telt bijna 6,8 miljoen inwoners

Op 1 januari 2023 telde het Vlaamse Gewest 6.774.807 inwoners (bij de ). Dat zijn er ongeveer 76.000 meer dan begin 2022, wat overeenkomt met een aangroei van de bevolking van 1,1%. Tussen 2000 en 2023 groeide de bevolking met 14%.

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telde begin 2023 ruim 1,2 miljoen inwoners. Uitgaande van de ‘Brusselnorm’ van de Vlaamse overheid waarbij een derde van de inwoners van het Hoofdstedelijke Gewest wordt beschouwd als potentiële doelgroep van het Vlaamse beleid, telde de Vlaamse Gemeenschap begin 2023 iets meer dan 7,2 miljoen leden.

In Vlaamse ruit wonen meeste inwoners per km²

Afgezet ten opzichte van de totale oppervlakte van 13.626 km² van het Vlaamse Gewest, lag de gemiddelde in 2023 op 497 inwoners per km². In 2000 ging het om 436 inwoners per vierkante kilometer (km²).

De bevolkingsdichtheid is vooral hoog in en rond de ‘Vlaamse ruit’, het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Dat is ook het geval in enkele gemeenten aan de kust (Oostende, Bredene, Blankenberge, Brugge), in Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk, Roeselare) en in enkele centrale gemeenten van de provincie Limburg (Hasselt, Genk).

Bevolkingsgroei in meer dan 19 op 20 Vlaamse gemeenten

De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2018 en 2023. In 15 gemeenten of 1 op de 20 gemeenten was er sprake van een krimp. Daartegenover staan 58 gemeenten met een bevolkingsgroei van 5% of meer.

Een aantal gemeenten rondom Brussel (Wemmel, Zaventem, Halle, Machelen en Vilvoorde) vallen op door een relatief sterke bevolkingsgroei (meer dan 6%). Verder is er in Vlaams-Brabant ook een grote bevolkingstoename in Boortmeerbeek, Haacht, Tielt-Winge en Asse. In de provincie Antwerpen springen Baarle-Hertog, Oud-Turnhout en Wijnegem eruit en in Oost-Vlaanderen Zelzate.

De bevolkingsgroei in recente jaren is beperkter in grote delen van West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, de streek rond Dendermonde, het midden van de provincie Antwerpen, het oostelijke deel van Vlaams-Brabant, alsook in gemeenten in het oosten en het zuiden van de provincie Limburg.

Groei Vlaamse bevolking boven Europees gemiddelde

De procentuele groei van de van het Vlaamse Gewest tussen 2017 en 2022 was groter dan de groei in de andere gewesten. In het Vlaamse Gewest ging het om een groei van 2,8%, in het Brusselse Gewest om 2,5% en in het Waalse Gewest om 1,5%.

Voor de drie gewesten is de groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking daarmee hoger dan de gemiddelde groei in de Europese Unie (0,3%). Binnen de EU27 waren Malta en Luxemburg de landen met de grootste bevolkingsgroei in deze periode. Er waren ook 10, vooral Oost-Europese, lidstaten, waarin de bevolking daalde, met meer dan 3% krimp in Kroatië, Letland, Bulgarije en Roemenië.