Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fysische staat van de woning Bouwen en wonen

Fysische staat van de woning

Gepubliceerd op 26 april 2019 • Volgende update: december 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Bijna 8 op 10 woningen verkeert in goede staat

In 2018 bevond 77% van de Vlaamse woningen zich in een goede . Het aandeel woningen in (zeer) slechte staat lag op 11%, het aandeel woningen in matige staat op 13%.

Ten opzichte van 2013 is de fysische staat van de Vlaamse woningen verbeterd. Het aandeel woningen in goede staat is toegenomen en het aandeel woningen met een (zeer) slechte of matige staat is afgenomen.

Huurders en lagere inkomensgroepen wonen vaker in woning van slechtere kwaliteit

De fysische staat van de woning is beter bij eigenaars dan bij huurders. Bijna 8 op de 10 eigenaars wonen in een woning in een goede fysische staat. Bij huurders, zowel private als sociale, gaat het om ongeveer 7 op de 10.

Ook naar inkomen is er een verschil. Hoe hoger het inkomen, hoe groter het aandeel huishoudens dat in een woning woont in een goede fysische staat.

Fysische staat van woningen sterker verbeterd in steden

In 2013 was er nog een verschil in de fysische toestand van woningen naar stedelijkheid. In 2018 is dat verschil verdwenen. Dat komt doordat het aandeel woningen met een goede fysische toestand in de grote en regionale steden sterker gestegen is dan in de kleinere steden en gemeenten.