Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geharmoniseerde competitiviteitsindicator Buitenlandse handel

Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

Gepubliceerd op 23 januari 2024 • Volgende update op 21 juni 2024

Vlaamse concurrentiepositie verslechterde tussen september 2022 en december 2023

De Vlaamse concurrentiepositie, gemeten volgens de (HCI), verslechterde tussen september 2022 en juli 2023 en bleef dan ongeveer constant op dat niveau tot december 2023. De HCI is een maatstaf voor de wisselkoers- en kostencompetitiviteit van het Vlaamse Gewest ten opzichte van de belangrijkste handelspartners.

De HCI is zo gedefinieerd dat een daling ervan duidt op een verbetering van de concurrentiepositie en een stijging van de HCI op een verslechtering van de concurrentiepositie.

De HCI daalde tussen 2009 en 2015, wat wijst op een verbetering van de concurrentiepositie.

De HCI begon vanaf midden 2015 weer te stijgen. Dat houdt verband met de waardevermeerdering van de euro ten overstaan van de yuan, roebel en dollar.

Tussen maart 2016 en april 2017 was er een beperkte daling van de HCI en dus een (lichte) verbetering van de Vlaamse concurrentiepositie. Hoewel de munten van vooral het Verenigd Koninkrijk (VK), China en Turkije goedkoper werden tegenover de euro en de Vlaamse HCI negatief beïnvloedden, bleken de duurdere Russische roebel, Amerikaanse dollar, Japanse yen, Indiase roepie en Braziliaanse real de doorslag te geven.

Tussen mei en augustus 2017 steeg de HCI verder (verzwakking van de concurrentiepositie), vooral door de waardedaling van de Amerikaanse dollar en het Britse pond, en in mindere mate de Chinese Yuan en Russische roebel.

Tussen september 2017 en september 2018 volgde een verdere stijging van de HCI. De munten van vooral Turkije, Rusland, India en Zweden werden immers goedkoper ten opzichte van de euro.

Tussen oktober 2018 en februari 2020 daalde de HCI opnieuw. Dat was vooral te wijten aan het duurder worden van de munten van de VS, China en het VK, en in mindere mate ook van India, Turkije en Japan.

Van maart 2020 tot augustus 2020 steeg de Vlaamse HCI. Dat kwam voornamelijk door de waardedaling van de Amerikaanse dollar, de Chinese yuan, de Turkse lira, het Britse pond, de Russische roebel en de Indische roepie.

Van september 2020 tot augustus 2022 daalde de HCI enigszins: vooral de Amerikaanse dollar en de Chinese yuan werden duurder. Dat was in mindere mate ook het geval voor de munten van het VK, Mexico, Canada en Tsjechië. Aan de andere kant werden de Japanse yen en de Turkse lira goedkoper.

Tussen september 2022 en december 2023, ten slotte, steeg de HCI (verslechtering van de concurrentiepositie). Dat kwam vooral op naam van de goedkopere Chinese yuan, Turkse lira, Amerikaanse dollar en Russische roebel, en in mindere mate ook de Japanse yen en Indische roepie.