Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Geharmoniseerde competitiviteitsindicator Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

Metadata: Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

Bron

UNCTAD, Eurostat, Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), Statistiek Vlaanderen

Definities

Vlaamse geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI): een maat voor de concurrentiekracht van het Vlaamse Gewest, gebaseerd op gewogen wisselkoersen en inflatieverschillen ten opzichte van de 56 belangrijkste handelspartners. De weging gebeurt op basis van handelsstromen, concreet de export en import (afzonderlijk) van een aantal industriële producten. Bij de berekening van de export wordt ook rekening gehouden met de concurrentie van alle andere handelspartners op de exportmarkt van een betrokken land.

Een stijging van de HCI duidt op een verslechtering van het concurrentievermogen, een daling van de HCI duidt op een verbetering van het concurrentievermogen.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De concrete uitwerking van de Vlaamse HCI gebeurt volgens de methodologie van de Europese Centrale Bank (ECB).

De HCI richt zich enkel op prijs- en kostencompetitiviteit, niet op andere factoren die de concurrentiekracht kunnen bepalen zoals de evolutie in kwaliteit van de producten en marketing-inspanningen. De HCI zegt iets over de globale competitiviteit, niet over de concurrentiepositie ten opzichte van specifieke handelspartners.