Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Bedrijven die big data analyseren vanuit om het even welke bron Bedrijven die big data analyseren vanuit om het even welke bron

Metadata: Bedrijven die big data analyseren vanuit om het even welke bron

Bron

Statbel

Eurostat

Definities

Big data: hoeveelheid data in gestructureerde of ongestructureerde vorm die voortvloeien uit digitale activiteiten van klanten, gebruikers of andere bronnen.

Big data worden gegenereerd uit activiteiten die elektronisch uitgevoerd worden en uit machine-naar-machinecommunicatie (bijvoorbeeld data uit sociale media-activiteiten of productieprocessen).

Big data hebben meestal de volgende kenmerken:

  • een aanzienlijk volume: grote hoeveelheden data die doorheen de tijd worden gegenereerd
  • variatie: verschillend formaat van complexe data, gestructureerd of ongestructureerd (bijvoorbeeld tekst, video, afbeeldingen, opnames, documenten, sensordata, activiteitslogs, clickstreams of coördinaten)
  • snelheid: hoge snelheid waarmee data worden gegenereerd, beschikbaar gemaakt en veranderen doorheen de tijd.

Big data-analyse verwijst naar het gebruik van technieken, technologieën en softwaretools om big data te analyseren die uit de data­bronnen van de eigen onderneming of uit andere databronnen worden geëxtraheerd.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De data zijn gebaseerd op de ICT-enquête die de statistische instituten jaarlijks in de Europese Unie organiseren. Statbel organiseert in België de enquête bij ondernemingen met 2 of meer werknemers in een brede groep van private, niet-financiële sectoren. De grootte van de steekproef is ongeveer 7.500 ondernemingen. In 2020 wordt big data analyse uitgevoerd door externe service-providers niet meer meegenomen in de cijfers. Dat was wel het geval in 2016 en 2018.

De enquête wordt afgenomen via SAPQ (self administered paper questionnaire) en SAWQ (self administered web questionnaire).

De steekproef is gestratificeerd naar gewest, grootteklasse van het bedrijf en activiteit. Er is een gelijke verdeling van de steekproef over de 3 gewesten. De grootste ondernemingen van 250 of meer werknemers worden allemaal geselecteerd.

Bij unit non-response is er een aanpassing door weging met de oorspronkelijke steekproef-strata als gewichtsklassen. Bij item non-response worden de respondenten gecontacteerd om antwoorden te verkrijgen op ontbrekende vragen.

Bij de Europese vergelijking wordt gebruik gemaakt van de gegevens van Eurostat over bedrijven met 10 werknemers of meer.