Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gebruik van ERP-software in bedrijven Digitale economie

Gebruik van ERP-software in bedrijven

Gepubliceerd op 25 februari 2022 • Volgende update: februari 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Ruim 6 op 10 ondernemingen gebruiken ERP-software

In 2021 gebruikte 62% van de ondernemingen met minstens 10 werknemers om informatie te delen binnen het bedrijf. In 2013 was dat 44%.

ERP-software (Enterprise Resource Planning) zorgt voor een automatische gegevensuitwisseling tussen verschillende afdelingen van de onderneming, bijvoorbeeld tussen boekhouding, planning, productie of marketing. De software ondersteunt daarmee de interne bedrijfsprocessen.

Grotere ondernemingen gebruiken vaker ERP-software

ERP-software wordt vaker gebruikt door grotere ondernemingen. Zo gebruikte in 2021 92% van de ondernemingen met minstens 250 werknemers ERP-software, bij kleine ondernemingen met 2 tot 9 werknemers was dat 22%.

ERP-software sterker ingeburgerd in Vlaams Gewest dan in rest van EU

Vergeleken met de andere landen van de Europese Unie (EU) was in 2021 ERP-software het sterkst ingeburgerd in de Belgische ondernemingen. Tot de top 3 van de EU-landen met de hoogste aandelen horen België (57%), Portugal (52%) en Denemarken (50%). Binnen België was ERP-software vaker aanwezig in ondernemingen in het Vlaamse Gewest (62%) dan in ondernemingen van het Brusselse of Waalse Gewest (respectievelijk 52% en 48%). Het gaat hierbij telkens om ondernemingen met minstens 10 werknemers.