Gedaan met laden. U bevindt zich op: Omzet via e-commerce bij ondernemingen Digitale economie

Omzet via e-commerce bij ondernemingen

Gepubliceerd op 7 februari 2023 • Volgende update op 29 februari 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

E-commerce goed voor derde van omzet van ondernemingen

Bij ondernemingen in het Vlaamse Gewest met minstens 10 werknemers was in de periode 2021-2022 32% van de totale omzet afkomstig van . Het aandeel van e-commerce in de totale omzet is meer dan verdubbeld sinds de eerste meting in 2010-2011. Toen ging het om 15% van de totale omzet. Sinds 2017-2018 blijft dat aandeel vrij stabiel.

EDI-verkopen nemen grootste deel van omzet via e-commerce in

Bij verkopen van goederen en diensten via e-commerce nemen de Electronic Data Interchange-verkopen (EDI-verkopen) het grootste deel in. Dat zijn verkopen via berichten in een standaardformaat, geschikt voor automatische verwerking. In 2021-2022 was 19% van de totale omzet afkomstig van dergelijke EDI-verkopen. Daarnaast kwam 10% van de totale omzet van ondernemingen uit webverkopen aan bedrijven of aan de overheid en 3% uit webverkopen aan particulieren. Webverkoop betreft verkopen via een onlinewinkel of via webformulieren op een website of extranet, of via apps.

E-commerce in vergelijking met EU-landen sterk ingeburgerd in Vlaams Gewest

In 2021-2022 nam e-commerce een groter aandeel van de totale omzet in bij de ondernemingen in het Vlaamse Gewest (32%) dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (27%) en het Waalse Gewest (18%).

België hoort, samen met Ierland en Tsjechië, tot de top 3 van EU-landen waar e-commerce het grootste aandeel van de totale omzet van de ondernemingen inneemt.