Gedaan met laden. U bevindt zich op: Omzet via e-commerce bij ondernemingen Digitale economie

Omzet via e-commerce bij ondernemingen

Gepubliceerd op 29 februari 2024 • Volgende update: februari 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

E-commerce goed voor 28% van omzet van ondernemingen

Bij ondernemingen in het Vlaamse Gewest met minstens 10 werknemers was in de periode 2022-2023 28% van de totale omzet afkomstig van . Door een wijziging in de methodologie is dat cijfer moeilijk vergelijkbaar met voorgaande jaren.

EDI-verkopen nemen grootste deel van omzet via e-commerce in

Bij verkopen van goederen en diensten via e-commerce nemen de Electronic Data Interchange-verkopen (EDI-verkopen) het grootste deel in. Dat zijn verkopen via berichten in een standaardformaat, geschikt voor automatische verwerking. In 2022-2023 kwam 18% van de totale omzet op naam van dergelijke EDI-verkopen. Verder was 7% van de totale omzet van ondernemingen uit webverkopen aan bedrijven of aan de overheid afkomstig en 2% uit webverkopen aan particulieren. Webverkoop betreft verkopen via een onlinewinkel of via webformulieren op een website of extranet, of via apps. Door een wijziging in de methodologie zijn de cijfers moeilijk vergelijkbaar met voorgaande jaren.

E-commerce in vergelijking met EU-landen sterk ingeburgerd in Vlaams Gewest

De totale omzet via e-commerce bij de ondernemingen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (30%) en in het Vlaamse Gewest (28%) is hoger dan het overeenkomstige percentage in de Waalse ondernemingen (18%). België behoort, samen met Ierland, Tsjechië, Denemarken, Zweden- en Luxemburg, tot de EU-landen waar e-commerce het grootste aandeel uitmaakt van de totale omzet van de ondernemingen.