Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Gemiddelde energiescore van bestaande woningen bedraagt 372 kWh/m2 per jaar

Begin 2023 lag de gemiddelde energiescore voor alle bestaande woningen in het Vlaamse Gewest waarvoor een geldig beschikbaar is op 372 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) per jaar. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m2 bruikbare vloeroppervlakte. Sinds 2008 is de opmaak van een EPC verplicht bij het verkopen of verhuren van bestaande woningen en appartementen. Nieuwbouwwoningen zijn dus niet in deze cijfers opgenomen.

De energiescore is het hoogst voor eengezinswoningen (445) en het laagst voor appartementen (268). Het grootste aantal EPC’s komt van appartementen en eengezinswoningen (respectievelijk 392.809 en 572.047 EPC’s). Voor collectieve woongebouwen ligt dat aantal duidelijk lager (4.056 EPC’s).

Vrijstaande eengezinswoningen zijn het minst energie-efficiënt

Bij de eengezinswoningen hebben vrijstaande woningen de hoogste energiescore (496). Zij zijn dus het minst energie-efficiënt. Gesloten bebouwing haalt een lagere energiescore (377) en is dus energie-efficiënter.

14% van eengezinswoningen behaalt energielabel A+, A of B

Aan de hand van de energiescore krijgen woningen een label toegekend, gaande van A+ (meest energie-efficiënt) tot F (minst energie-efficiënt). 14% van de eengezinswoningen behaalt energielabel A+, A of B, 33% heeft label F. Appartementen zijn meer energie-efficiënt: bijna 44% van de appartementen behaalt energiescore A+, A of B, 9% heeft label F.

Bronnen