Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energiescore van bestaande woningen Energie

Energiescore van bestaande woningen

Gepubliceerd op 1 februari 2024 • Volgende update: februari 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Gemiddelde energiescore van bestaande woningen bedraagt 356 kWh/m2 per jaar

Begin 2024 lag de gemiddelde energiescore voor alle bestaande woningen in het Vlaamse Gewest waarvoor een geldig beschikbaar is op 356 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) per jaar. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m2 bruikbare vloeroppervlakte. Hoe lager de energiescore, hoe hoger de energie-efficiëntie van een woning. Sinds 2008 is de opmaak van een EPC verplicht bij het verkopen of verhuren van bestaande woningen en appartementen. Nieuwbouwwoningen zijn dus niet in deze cijfers opgenomen.

De energiescore is het hoogst voor eengezinswoningen (429) en het laagst voor appartementen (256). Het grootste aantal EPC’s komt van appartementen en eengezinswoningen (respectievelijk 427.713 en 598.831 EPC’s). Voor collectieve woongebouwen ligt dat aantal duidelijk lager (4.624 EPC’s).

Vrijstaande eengezinswoningen zijn het minst energie-efficiënt

Bij de eengezinswoningen hebben vrijstaande woningen de hoogste energiescore (481). Zij zijn dus het minst energie-efficiënt. Gesloten bebouwing haalt een lagere energiescore (362) en is dus energie-efficiënter.

Aan de hand van de energiescore krijgen woningen een label toegekend, gaande van A+ (meest energie-efficiënt) tot F (minst energie-efficiënt). Begin 2024 haalde 17% van de eengezinswoningen energielabel A+, A of B, 30% had label F. Appartementen zijn meer energie-efficiënt: bijna 47% van de appartementen behaalt energiescore A+, A of B, 8% heeft label F.

Aandeel energie-efficiënte appartementen laag aan de kust

Het aandeel appartementen met label A+, A of B is het laagst in de kuststreek, de rand rond Brussel en langs de taalgrens. Ook in de grootsteden Antwerpen en Gent is het aandeel lager dan 50%.

Aandeel energie-efficiënte eengezinswoningen laag in Limburg en aan de kust

Het aandeel eengezinswoningen met label A+, A of B is het laagst in de kuststreek, centraal- en Zuid-Limburg, de rand rond Brussel en langs de taalgrens. In Gent is het aandeel hoog met 23%.