Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

7,1 op 10 op vlak van algemene levenstevredenheid

Gevraagd naar de tevredenheid met het leven in het algemeen gaven de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder zichzelf in het najaar van 2022 een gemiddelde score van 7,1 op 10. Drie kwart geeft zichzelf een score van 7 of meer op 10 (75%), iets minder dan de helft een score van 8 of meer (48%). 7% van de inwoners geeft zichzelf een score lager dan 5.

In vergelijking met het voorjaar van 2022 is de gemiddelde algemene levenstevredenheid nauwelijks gewijzigd. Toen lag de gemiddelde score op 7,2 op 10 en waren er gelijkaardige aandelen met scores van 7 of meer (76%), 8 of meer (48%) en lager dan 5 (6%). Vergelijkbare cijfers over algemene levenstevredenheid voor de periode vóór 2021 zijn niet beschikbaar.

Hogere tevredenheid bij ouderen, samenwonenden met een partner en hooggeschoolden

Naar achtergrondkenmerken waren er in het najaar van 2022 verschillen naar leeftijd, opleidingsniveau en huishoudtype.

De algemene levenstevredenheid lag gemiddeld het laagst bij de leeftijdsgroep tot 34 jaar (7,0) en het hoogst bij de 65-plussers (7,3).

Naar huishoudtype is er een lagere gemiddelde tevredenheid bij personen die alleen wonen of die alleenstaande ouder zijn (6,7). De hoogste gemiddelde tevredenheid is er bij diegenen die samenwonen met een partner zonder of met kinderen (respectievelijk 7,4 en 7,3).

De gemiddelde tevredenheidsscore ligt ook hoger bij hooggeschoolden (7,3) dan bij de laag- en middengeschoolden (telkens 7,0).

Geen verschillen tussen provincies of naar urbanisatiegraad

Naar provincie en urbanisatiegraad is het verschil in algemene levenstevredenheid statistisch niet significant.

Bronnen

Lees deze pagina in: