Gedaan met laden. U bevindt zich op: Betalingsachterstand en collectieve schuldenregeling Inkomen en armoede

Betalingsachterstand en collectieve schuldenregeling

Gepubliceerd op 20 februari 2024 • Volgende update: februari 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Iets meer dan 102.500 personen geregistreerd met betalingsachterstand op uitstaand krediet

Eind 2023 stonden in het Vlaamse Gewest 102.587 personen geregistreerd met een betalingsachterstand op een uitstaand krediet. Dat komt overeen met 1,9% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Het gaat om achterstallen op consumentenkredieten (leningen op afbetaling, verkopen op afbetaling en kredietopeningen) en op hypothecaire kredieten.

Het aantal met betalingsachterstand geregistreerde personen is tussen 2007 en 2016 duidelijk toegenomen en daarna weer gedaald. In 2007 ging het om 2,2% van de meerderjarige bevolking, in 2016 om 2,7%. Daarna daalde dat aandeel tot 1,9% in 2023. Als gevolg van de Covid-19-crisis werden in de loop van 2020 verschillende steunmaatregelen uitgevaardigd, waaronder de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een betalingsuitstel te verkrijgen voor de terugbetaling van een krediet. Dergelijk betalingsuitstel werd niet geregistreerd als een betalingsachterstand. Tot eind juni 2021 kon van deze uitstelmogelijkheid gebruik gemaakt worden.

Personen die geconfronteerd worden met overmatige schuldenlast kunnen een beroep doen op de gerechtelijke procedure van collectieve schuldenregeling. Die geeft mensen met structurele schuldproblemen de kans om hun schulden te betalen en tegelijk een menswaardig leven te leiden. De rechter stelt daartoe een schuldbemiddelaar aan die het inkomen van de persoon met overmatige schuldenlast beheert en in de mate van het mogelijke de bestaande schulden afbetaalt. Eind 2023 stonden er in het Vlaamse Gewest in totaal 29.650 personen geregistreerd met een lopende procedure van collectieve schuldenregeling. Dat komt overeen met 0,5% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Het aantal personen in collectieve schuldenregeling is gedaald in vergelijking met de periode van 2014 tot 2017. Toen ging het telkens om ongeveer 50.000 personen of 1,0% van de meerderjarige bevolking.

Aandeel personen met betalingsachterstand hoogst in Mesen en Blankenberge, laagst in Sint-Martens-Latem

In 2023 lag het aandeel personen met betalingsachterstand op een uitstaand krediet het hoogst in Mesen (4,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder). Ook in Blankenberge, Zelzate, Drogenbos, Ronse, Machelen en Gent lag het aandeel personen met betalingsachterstand op 3% of hoger. Het aandeel lag het laagst in Sint-Martens-Latem (0,5%), Oud-Heverlee (0,6%), Bierbeek en Hove (telkens 0,7%).

Over het aantal personen in collectieve schuldenregeling zijn geen cijfers per gemeente beschikbaar.

Aandeel personen met betalingsachterstand kleiner in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

Het aandeel personen met betalingsachterstand op een uitstaand krediet lag in het Vlaamse Gewest met 1,9% in 2023 lager dan in de andere gewesten. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ging het om 3,9% van de meerderjarige bevolking, in het Waalse Gewest om 3,5%.

Het aandeel personen in een lopende procedure van collectieve schuldenregeling lag in 2023 iets hoger in het Vlaamse Gewest (0,5%) dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (0,3%) en iets lager dan in het Waalse Gewest (0,7%).