Gedaan met laden. U bevindt zich op: Sociale bijstand - inkomensvervangende tegemoetkoming/integratietegemoetkoming Inkomen en armoede

Sociale bijstand - inkomensvervangende tegemoetkoming/integratietegemoetkoming

Gepubliceerd op 23 mei 2025 • Volgende update: mei 2026

Ruim 132.000 personen ontvangen inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming

Eind 2024 werd in het Vlaamse Gewest aan 132.644 personen een inkomensvervangende tegemoetkoming en/of een integratietegemoetkoming uitgekeerd. Personen met een handicap kunnen een beroep doen op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) indien zij door hun handicap geen of minder mogelijkheden hebben om een betaalde baan uit te oefenen. Daarnaast bestaat er voor hen een integratietegemoetkoming (IT) indien zij moeilijkheden hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. 61.892 personen hadden recht op beide tegemoetkomingen. Nog eens 61.5689 personen ontvingen enkel een IT. Een kleinere groep van 9.184 kregen enkel een IVT. Het aantal personen met een IVT en/of IT is de voorbije jaren sterk gestegen.

Aantal inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming hoger bij vrouwen en ouderen

Het totaal aantal personen met inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming in het Vlaamse Gewest lag begin 2024 bij vrouwen (70.389) hoger dan bij mannen (62.255).

Het aantal personen met een IVT en/of IT ligt het hoogst in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar (36.173). Er is ook nog een behoorlijk grote groep 65-plussers met een IVT en/of IT (25.476) ondanks het feit dat de IT en IVT gericht zijn op personen van 18 tot 64 jaar. Dat komt doordat personen die voor hun 65ste verjaardag een dergelijke uitkering hebben ontvangen, die blijven ontvangen nadat ze 65 jaar geworden zijn.

Hoger aandeel met inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming in West-Vlaanderen

Het aandeel personen met een inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming in de totale bevolking lag eind 2024 het hoogst in een aantal gemeenten in West-Vlaanderen, voornamelijk in de Westhoek. In Mesen lag het aandeel van de bevolking het hoogst (6,1%). Daarna volgden Poperinge (5,2%), Ieper (5,0%), Langemark-Poelkapelle (4,6%) en Wervik (4,4%). In Tervuren, Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Hoeilaart lag het aandeel met 0,7% het laagst van alle gemeenten in het Vlaamse Gewest.

Aandeel met inkomensvervangende tegemoetkoming en/of integratietegemoetkoming in Vlaams Gewest iets lager dan Belgisch gemiddelde

Eind 2024 ontving in het Vlaamse Gewest 1,9% van de bevolking een inkomensvervangende tegemoetkoming en/of een integratietegemoetkoming. Dat was iets hoger dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (1,8%). In het Waalse Gewest ging het om 2,7% en voor België als geheel om 2,2% van de bevolking.

Bronnen

  1. DG Handicap van FOD Sociale Zekerheid: