Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

2% van bevolking kan woning onvoldoende verwarmen

In 2021 leefde 2% van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 120.000 personen.

Het aandeel van de bevolking dat de woning omwille van financiële redenen onvoldoende kan verwarmen schommelt sinds 2014 rond 2%. Maar de EU-SILC-enquête werd in 2019 ingrijpend vernieuwd. Daardoor is voorzichtigheid geboden bij het maken van vergelijkingen tussen de resultaten van de meest recente jaren en de jaren tot 2018.

Aandeel dat woning onvoldoende kan verwarmen hoogst bij huurders en eenoudergezinnen

Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2021 het hoogst bij huurders (6%) en personen in eenoudergezinnen (5%), koppels met 1 kind (4%) en niet-actieven zonder gepensioneerden (4%).

Aandeel dat woning onvoldoende kan verwarmen in Vlaams Gewest lager dan in andere gewesten en EU-gemiddelde

Er leven in het Vlaamse Gewest relatief gezien minder personen in een huishouden dat aangeeft dat het de woning onvoldoende kan verwarmen dan in de andere Belgische gewesten. In het Vlaamse Gewest ging het in 2020 om 2% van de bevolking, in het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telkens om 7%.

Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2020 in de 27 landen van de Europese Unie op 7% van de bevolking. In België ging het om 4%. In Oostenrijk, Finland, Tsjechië en Nederland lag dat percentage het laagst (telkens 2%), in Bulgarije (28%) en Litouwen (23%) het hoogst.

Cijfers voor 2021 zijn voor de EU-landen nog niet beschikbaar.