Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gebruik van internettoepassingen Media en mediagebruik

Gebruik van internettoepassingen

Gepubliceerd op 27 april 2023 • Volgende update: maart 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

92% gebruikt (bijna) dagelijks internet om informatie op te zoeken

In het najaar van 2022 gebruikte 92% van de volwassen bevolking in het Vlaamse Gewest het internet dagelijks of bijna dagelijks om informatie op te zoeken. Iets meer dan 80% gebruikte het internet (bijna) dagelijks voor communicatie en voor online bankieren.

In vergelijking met 2021 is het (bijna) dagelijks gebruik van internet voor online aankopen nog iets toegenomen en het gebruik voor nieuws of muziek/televisie afgenomen. Bij de andere internettoepassingen is er weinig verschil tussen de 2 jaren.

Vergelijkbare cijfers over gebruik van internet voor de periode voor 2021 zijn niet beschikbaar.

Mannen gebruiken vaker internet om te bankieren, vrouwen voor sociale media

Het bijna (dagelijks) gebruik van internet om online te bankieren en het nieuws te volgen ligt hoger bij mannen dan bij vrouwen. Mannen gebruiken het internet ook vaker voor muziek en televisie en voor contact met de overheid.

Daartegenover staat dat vrouwen vaker dan mannen gebruik maken van internet voor sociale media en om eigen gemaakte foto’s, filmpjes of muziek online te zetten.

Ouderen maken minst gebruik van internettoepassingen

Bij alle bevraagde internettoepassingen blijkt dat de groep van 65 jaar en ouder er het minst vaak (bijna) dagelijks gebruik van maakt. Maar het is ook niet zo dat alle toepassingen het vaakst gebruikt worden door de jongste groep. De groepen van 35 tot 64 jaar gebruiken het internet even vaak of vaker dan de jongste groep voor online bankieren, nieuws volgen, contact met de overheid en telewerken.

Internettoepassingen vaakst gebruikt door personen die bij ouders wonen en koppels met kinderen

De meeste internettoepassingen worden het vaakst gebruikt door personen die inwonen bij de ouders en personen die samenwonen met een partner en kinderen. Enkel bij onlinebankieren, contact met de overheid en telewerk is dat niet het geval: daar scoren de personen die inwonen bij de ouders lager dan andere huishoudgroepen.

Hooggeschoolden gebruiken internet vaker voor nagenoeg alle internettoepassingen

Hogergeschoolden gebruiken het internet vaker voor nagenoeg alle internettoepassingen dan lagergeschoolden. Enkel bij online gamen is dat niet het geval. Daar is er geen verschil naar opleidingsniveau.

Bronnen

  1. Statistiek Vlaanderen: