Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mediagebruik Media en mediagebruik

Mediagebruik

Gepubliceerd op 19 maart 2024 • Volgende update: maart 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Ruim 9 op 10 gebruiken internet minstens één keer per week

In het najaar van 2023 gebruikte 93% van de inwoners in het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder het internet minstens één keer per week. 95% van de bevolking gebruikte minstens één keer per week een smartphone of gsm. Bij het gebruik van computer, laptop of tablet lag dat aandeel op 86%. Het streamen van series of muziek werd door respectievelijk 41% en 37% van de bevolking minstens één keer per week gedaan.

Die aandelen bleven sinds 2021 min of meer stabiel. Enkel bij internetgebruik (van 91% naar 93%) en bij het streamen van muziek (van 31% tot 37%) is er sprake van een significante toename tussen 2021 en 2023.

In 2023 keek 77% van de inwoners van 18 jaar en ouder minstens één keer per week naar televisie. 61% luisterde minstens één keer per week naar de radio. 62% las minstens één keer per week de krant, 24% magazines. Die aandelen bleven min of meer stabiel in de afgelopen jaren.

Mannen maken meer gebruik van een computer, laptop of tablet dan vrouwen

Mannen maken meer gebruik van computer, laptop of tablet dan vrouwen (respectievelijk 89% en 82%). Mannen luisteren ook vaker naar de radio dan vrouwen. Verder is er weinig verschil bij het mediagebruik tussen mannen en vrouwen.

Jongere groep gebruikt vaker internet dan oudere groepen

100% van de groep 18- tot 34-jarigen gebruikte in 2023 het internet minstens één keer per week. Ook bij de groepen van 35 tot 64 jaar lag dat aandeel telkens zeer hoog. Bij de groep 65-plussers lag dat aandeel duidelijk lager (80%).

Gelijkaardige verschillen zijn er ook bij het gebruik van een computer, laptop of tablet, een smartphone of gsm en het streamen van muziek en series.

Omgekeerd kijken oudere groepen vaker naar televisie dan de jongere groepen. Hetzelfde geldt voor het lezen van de krant en van magazines

Hooggeschoolden maken vaker gebruik van internet en computer, laptop of tablet dan laaggeschoolden

Het wekelijks gebruik van het internet en van de smartphone of gsm ligt hoger bij hoog- en middengeschoolden dan bij laaggeschoolden. Het wekelijks gebruik van een computer, laptop of tablet ligt hoger bij hooggeschoolden dan bij laaggeschoolden.

De frequentie van het lezen van de krant ligt hoger bij de hooggeschoolden dan bij de midden- en laaggeschoolden.

Bronnen