Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwsgebruik Media en mediagebruik

Nieuwsgebruik

Gepubliceerd op 28 april 2023 • Volgende update: maart 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

75% volgt nieuws minstens 1 keer per week op televisie

In het najaar van 2022 volgde 75% van de volwassen inwoners in het Vlaamse Gewest minstens 1 keer per week het nieuws op televisie, 70% deed dat minstens 1 keer per week via de radio.

Daarna volgen nieuwswebsites en kranten: 63% bekijkt minstens 1 keer per week berichten op nieuwswebsites, 59% leest minstens 1 keer per week de krant (online of op papier).

Nieuwsberichten op sociale media worden door 52% van de bevolking minstens 1 keer per week gevolgd. 25% van de bevolking leest minstens wekelijks een magazine.

In vergelijking met het najaar van 2021 is er bij de krant lezen sprake van een duidelijke daling van 64% naar 59%. Het volgen van nieuws via nieuwswebsites is ook gedaald in het najaar van 2021, maar in beperkte mate.

Vergelijkbare cijfers over nieuwsgebruik voor de periode voor 2021 zijn niet beschikbaar.

Sociale media populairder bij jongeren, televisie, radio, krant en magazines populairder bij ouderen

Mannen volgen het nieuws vaker dan vrouwen via nieuwswebsites en kranten. Vrouwen volgen het nieuws vaker via sociale media.

Jongeren volgen het nieuws vaker via sociale media. Die kanalen zijn minder populair bij de oudere leeftijdsgroepen. Zij volgen het nieuws vaker via de televisie, de radio, de krant en magazines. Nieuwswebsites worden het vaakst gevolgd door de groep van 35 tot 49 jaar.

Hogergeschoolden volgen het nieuws vaker dan laaggeschoolde via nieuwswebsites, de radio, de krant en sociale media. Laaggeschoolden volgen het nieuws iets vaker via de televisie.

Bronnen

  1. Statistiek Vlaanderen:

Info over definities en bronnen