Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwsgebruik Media en mediagebruik

Nieuwsgebruik

Gepubliceerd op 20 maart 2024 • Volgende update: maart 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Ruim 7 op 10 volgen nieuws minstens één keer per week op televisie

In het najaar van 2023 volgde 73% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder minstens één keer per week het nieuws op televisie, 70% volgde het nieuws via de radio. 68% volgde minstens één keer per week het nieuws via het web en 62% via kranten.

Enkel bij het volgen van het nieuws op televisie is er sprake van een significante wijziging tegenover 2021. Dat aandeel daalde van 78% in 2021 naar 73% in 2023.

Vrouwen volgen het nieuws vaker via sociale media dan mannen

Bij nagenoeg alle vormen van nieuwsgebruik ligt het aandeel mannen dat frequent het nieuws volgt iets hoger dan het aandeel vrouwen. Enkel bij het nieuws volgen via sociale media is dat niet het geval.

Jongste groep volgt nieuws vooral via het web en sociale media

Bij de jongste leeftijdsgroep (tot 34 jaar) wordt het nieuws vooral gevolgd via het web en sociale media. Bij de groepen vanaf 50 jaar gebeurt dat vooral via televisie en radio.

Hooggeschoolden volgen het nieuws via verschillende mediakanalen

Bij de meeste vormen van nieuwsgebruik ligt het aandeel dat er frequent gebruik van maakt het hoogst bij de hooggeschoolden. Enkel bij het nieuws kijken op tv, het nieuws volgen via sociale media en het nieuws volgen via magazines is dat niet het geval.

Bronnen