Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Vertrouwen in Europees Parlement gestegen in 2022

In de zomer van 2022 gaf 67% van de bevolking van het Vlaamse Gewest aan vertrouwen te hebben in het Europees Parlement, 64% had vertrouwen in de Europese Commissie en 64% in de Europese Centrale Bank. Van de 3 bevraagde Europese instellingen genoot het Europees Parlement dus het meeste vertrouwen.

Terwijl er tussen 2005 en 2014 algemeen genomen sprake was van een daling van het vertrouwen in de 3 Europese instellingen, nam dat vertrouwen daarna en tot in 2018 opnieuw toe. In 2019 daalde het vertrouwen weer en ook in 2020 lag het vertrouwen in het Europees Parlement en de Europese Commissie lager dan in het jaar voordien. In 2021 lag het vertrouwen in de 3 Europese instellingen echter telkens hoger dan in 2020. In 2022 was er sprake van een toename van het vertrouwen in het Europees Parlement en een daling van het vertrouwen in de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Vertrouwen in EU-instellingen in Vlaams Gewest hoger dan in Waals Gewest en EU-gemiddelde

In 2022 lag het vertrouwen in de Europese instellingen in het Vlaamse Gewest hoger dan in het Waalse Gewest. Dat is het geval bij zowel het Europees Parlement, de Europese Commissie als de Europese Centrale Bank.

Het vertrouwen in de Europese instellingen lag in het Vlaamse Gewest ook duidelijk hoger dan het EU-gemiddelde en dat bij alle 3 de bevraagde instellingen.