Gedaan met laden. U bevindt zich op: Topsportindex Sport

Topsportindex

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 • Volgende update: augustus 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Vlaamse Olympische topsportindex op hoogste niveau ooit

De Vlaamse Olympische overschreed in 2022 voor het eerst de kaap van 900 punten en bereikte daarmee zijn hoogste niveau ooit. Punten voor de index worden behaald door medailles en top 8-plaatsen op Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines. Sinds 2012 is er sprake van een duidelijke stijging van de Vlaamse topsportindex.

Ook de bicommunautaire topsportindex nam vanaf 2015 toe. Die index heeft betrekking op disciplines met atleten van beide gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld 4x400 meter in de atletiek.

De Waalse topsportindex nam de afgelopen jaren minder sterk toe.

Lichte terugval bij Vlaamse Paralympische topsportindex

Op eenzelfde manier als de Olympische topsportindex kan ook de Paralympische topsportindex berekend worden voor de Paralympische disciplines.

De Vlaamse Paralympische topsportindex lag in 2022 iets lager dan de recordhoogte die in 2020 werd bereikt. In vergelijking met 2009 lag de index wel nog 3 keer hoger.

De bicommunautaire Paralympische topsportindex daalde in 2022 naar amper 2 punten. Dat wil zeggen dat er nagenoeg geen top 8-plaatsen werden gehaald met ploegen met atleten uit beide gemeenschappen.