Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Topsportindex Topsportindex

Metadata: Topsportindex

Bron

Sport Vlaanderen

Definities

Topsportindex (Olympisch of Paralympisch): per sporttak wordt een resultatenindex berekend op basis van alle behaalde medailles en finaleplaatsen (top 8) op Olympische of Paralympische Spelen of Wereldspelen, Wereldkampioenschappen (WK) en Europese kampioenschappen (EK). Equivalente internationale competities werden eveneens in rekening gebracht (bijvoorbeeld Fed Cup, Davis Cup en Grand Slam tornooien tennis, Masters en WK matchplay golf). Enkel de resultaten van de categorie seniors inzake disciplines van de Vlaamse topsporttakkenlijst worden in kaart gebracht.

Bij de berekening van de index wordt volgende logica gehanteerd om resultaten te wegen:

(1) Resultaten op WK en EK van Olympische disciplines wegen zwaarder dan resultaten op WK en EK in niet-Olympische disciplines (factor = 2).

(2) Dezelfde verhouding geldt tussen Olympische Spelen en Wereldspelen & Paralympische Spelen (factor = 2).

(3) Medailles wegen zwaarder dan top 8-plaatsen (factor = 3). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen goud, zilver en brons, alsook niet tussen 4de tot 8ste plaatsen.

(4) Resultaten op Wereldkampioenschappen wegen zwaarder dan resultaten op de Europese kampioenschappen (factor = 2).

(5) Resultaten van ploegsporten (factor = 3) en samengestelde teams (factor = 1,5) wegen zwaarder dan individuele resultaten.

(6) Resultaten op kampioenschappen die vierjaarlijks (factor = 4) of tweejaarlijks (factor = 2) georganiseerd worden, wegen zwaarder dan resultaten op jaarlijkse kampioenschappen (factor = 1).

(7) Resultaten in de validesport wegen zwaarder dan in de G-sport (zeer groot aantal disciplines met beperkt deelnemersveld) (factor = 2). Enkel resultaten op disciplines van de paralympische spelen komen in aanmerking bij de gehandicaptensport.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De topsportindex wordt berekend door Sport Vlaanderen op basis van voortschrijdende maandtotalen. De index is goed vergelijkbaar over de jaren heen. Alle resultaten geboekt in een sporttak behorend tot de Olympische disciplines zijn opgenomen. De index is dan ook accuraat en betrouwbaar.

Zowel de Olympische als de Paralympische topsportindex dienden aangepast te worden naar de Covid-situatie:

  • Voor de zomerdisciplines hebben we nu (voor de komende jaren) niet langer een ‘normale’ cyclus van wederkerende competities:
    • Concreet betekent dit dat de Zomerolympiade Tokyo een tijdspanne van 5 jaar (60 maanden) zal bestrijken in plaats van de gebruikelijke 4 jaar (48 maanden). De periodiciteit van competities diende te worden aangepast, met (voor sommige sporten) een extra EK/WK en dus lagere puntentoekenning per competitie (in de filosofie van gelijk puntenaantal over een volledige Olympiade).
    • De Zomerolympiade Parijs (2021-2024) wordt daardoor met 1 jaar ingekort. Ook hier dient de periodiciteit van de competities te worden herberekend.
  • Voor de winterdisciplines bleef de impact op de Topsportindex relatief beperkt. Bij de uitbraak van het virus was de EK/WK-kalender voor het seizoen 2019-2020 zo goed als afgewerkt en in het winterseizoen 2020-2021 kon alleen het EK kunstschaatsen niet plaatsvinden.

De timing van competities die sterk doorwegen (bijvoorbeeld OS of WK in ploegsporten) kan een grote invloed hebben op de cumulatieve index. Evoluties kunnen dan ook beter over een langere periode worden bekeken.

Referenties

Naar de statistiek