Gedaan met laden. U bevindt zich op: SV-seminarie ‘Mobiliteit en big data: mogelijkheden en beperkingen’ Statistiek Vlaanderen

SV-seminarie ‘Mobiliteit en big data: mogelijkheden en beperkingen’

Dit seminarie, gepland op 15 september 2020 van 10u30 tot 12u30, zal gezien de coronacrisis online doorgaan.

Big data op basis van gsm- en gps-gegevens, camerabeelden en andere sensoren lijken de toekomst te zijn om mobiliteit te registreren en te sturen. Maar in hoeverre is dat toekomstbeeld ook praktisch haalbaar?

In het SV-seminarie op 15 september 2020 gaan we in op de mogelijkheden, maar ook op de beperkingen die big data-bronnen met zich meebrengen. Er zullen 4 sprekers aan het woord komen met elk hun eigen verhaal. Ze geven enkele voorbeelden van onderzoeken en toepassingen die zij hebben uitgewerkt. Ze vertellen over het oorspronkelijke opzet van het onderzoek, de beperkingen en moeilijkheden waarmee ze onderweg geconfronteerd werden en de uiteindelijke resultaten en bevindingen.

Hierbij alvast een blik op het programma.

  1. Reinhard Stoop (Stad Antwerpen) (Pdf - 5,7 MB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    De Stad Antwerpen tracht op basis van de gegevens van gsm-operatoren een zicht te krijgen op het verplaatsingsgedrag van bezoekers aan de stad. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de problemen die hierbij opduiken.
  2. Koen Rutten (Vlaamse overheid, departement MOW) (Pdf - 1,6 MB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    Om een beeld te krijgen van het risico op het Vlaamse snelwegennet heeft het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) een risicomodel en dashboard ontwikkeld om zeer fijnmazig het wegennet te kunnen bekijken op basis van een zeer grote hoeveelheid data. De aanpak en hoe het dataplatform evolueerde tijdens deze projecten komen aan bod.
  3. Julie Mariën (Vlaamse overheid, departement MOW) (Pdf - 881 kB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    Voorstelling van Mobilidata. Samen met weggebruikers en in co-creatie met private partners reikt Mobilidata real-time informatie aan tijdens de verplaatsingen om het verkeer veilig, vlot en duurzaam te laten verlopen. Het programma realiseert innovatieve mobiliteitsoplossingen op basis van een digitale infrastructuur, slimme verkeerslichten en kwalitatieve, duurzame databronnen.
  4. Christophe Pauwels (FOD Mobiliteit en Vervoer) – in het Frans (slides in het Nederlands) (Pdf - 1,2 MB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    De Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer heeft geprobeerd om met gsm-data de verkeersstromen in België in beeld te brengen. Wat ze daaruit leerden en welke de problemen waren tijdens het onderzoek, komt ter sprake.