Personen met handicap - rechtstreeks toegankelijke hulp
Iets meer dan 36.000 personen met handicap maken gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp en/of globale individuele ondersteuning
In 2024 maakten 36.024 gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) en/of globale individuele ondersteuning (GIO). Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor personen met een handicap die af en toe hulp nodig hebben. Voor rechtstreeks toegankelijke hulp hoeft geen aanvraag ingediend te worden bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of de intersectorale toegangspoort. Dat kan rechtstreeks bij een zorgaanbieder. Vanaf 2021 omvatten de gegevens ook personen met globale individuele ondersteuning (GIO), een in 2020 nieuw ingevoerde werkvorm binnen de rechtstreeks toegankelijke hulp gericht op jonge kinderen en hun gezin.
Het aantal personen met een handicap met rechtstreeks toegankelijke hulp is tussen 2018 en 2024 toegenomen met 37%. Tussen 2019 en 2020 was er wel sprake van een beperkte afname. Tussen 2023 en 2024 bedroeg de toename 8%.
Meer mannen dan vrouwen maken gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp
Bijna 2 op de 3 personen die gebruik maken van rechtstreeks toegankelijke hulp zijn mannen, ruim 1 op de 3 zijn vrouwen.
Ongeveer evenveel minderjarigen als meerderjarigen maken gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp. Bij de minderjarigen zijn de 6- tot 11-jarigen de grootste groep, bij de meerderjarigen zijn dat de 26- tot 35-jarigen. Personen ouder dan 65 jaar maken weinig gebruik van deze ondersteuningsvorm.
Bronnen
- Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap: