Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org ((opent in nieuw venster)), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Ze heeft me overgehaald of overhaald om mee te werken aan het project?

Zowel overgehaald als overhaald is correct. Overgehaald is standaardtaal in het hele taalgebied, overhaald is standaardtaal in België.

Overhalen, met de klemtoon op de eerste lettergreep, wordt in de betekenis ‘iemand overtuigen, overreden, bepraten om iets te doen’ in het hele taalgebied gebruikt. Het is dan een scheidbaar samengesteld werkwoord, zoals overbrengen (bracht over, overgebracht). Enkele voorbeeldzinnen: Hij haalde me over om deel te nemen; Ik had veel moeite om hem over te halen; Ze heeft me overgehaald om mee te werken.

In België wordt overhalen ook uitgesproken met de klemtoon op de derde lettergreep. Het wordt dan als een onscheidbaar samengesteld werkwoord vervoegd, zoals overbruggen (overbrugde, overbrugd). Dat gebruik is standaardtaal in België. Bijvoorbeeld: Hij overhaalde me om deel te nemen; Ik had veel moeite om hem te overhalen; Ze heeft me overhaald om mee te werken.

Woord van de week

© Marco Verch via Flickr

geldrampoefening

Wie financieel nog rondkomt, maar zich op economisch barre tijden wil voorbereiden, kan een geldrampoefening doen. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden hoeveel je normaal gezien uitgeeft aan variabele lasten, zoals boodschappen, kleding, horeca en ontspanning, en dan een maand lang proberen om met de helft daarvan toe te komen. Besparen kun je door bijvoorbeeld oud brood te roosteren in plaats van het weg te gooien, minder snacks te eten en goedkopere merken uit te proberen. Door de geldrampoefening krijg je een beter zicht op je eigen financiën en kun je een draaiboek opstellen voor wanneer het nodig is. Zo kun je voorkomen dat je in een crisissituatie te drastische of verkeerde beslissingen neemt.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website ((opent in nieuw venster))

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden