
VRT Taal offline: Team Taaladvies zorgt voor continuïteit
De website van VRT Taal werd onlangs offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.
Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.
Vraag van de week
Wat is correct: Als je hoofdpijn hebt, kun je het best een Dafalgan of een dafalgan nemen?
Correct is: een Dafalgan. Merknamen krijgen een hoofdletter, tenzij de naamgever een andere schrijfwijze heeft gekozen. Dat geldt ook als de merknaam gebruikt wordt om naar een exemplaar van dat merk te verwijzen. Vergelijkbare voorbeelden zijn: Een Miele heb je voor het leven; We zijn heel tevreden over onze Citroën.
Je schrijft merknamen klein als ze gebruikt worden om in ruimere zin naar een type van product te verwijzen, bijvoorbeeld Mijn jongste zoon draagt alleen ’s nachts nog een pamper; Ik heb een spa besteld. De eigennaam is dan een soortnaam geworden. Het kan gaan om een vergelijkbaar product van een ander merk.
Woord van de week
ochtendgrijs
Weerman Frank Deboosere heeft vorige week voor de laatste keer het weerbericht gepresenteerd bij de VRT en gaat nu met pensioen. Ochtendgrijs is het woord dat hij ooit bedacht heeft voor de grijze lucht in de vroege ochtend bij laaghangende bewolking, nevel of mist. Dat woord is zo algemeen geworden dat het ondertussen onder andere in de Grote Van Dale staat. Het is een mooi voorbeeld van een neologisme dat een plekje in de Nederlandse woordenschat heeft veroverd en zo eeuwige roem oplevert voor de bedenker.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.
Taal en gender
Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:
Meer dan 50 spellingtests
Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.
Heerlijk Helder
Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?
Boek- en webwijzer
Een overzicht van taalboeken en -websites, geordend per thema.
Afkortingenlijst
Een overzicht van de afkortingen die gangbaar zijn bij de Vlaamse overheid.
Spellingbrochure
Download gratis onze spellingbrochure.
- systematisch overzicht van de spellingregels
- volgens het Groene Boekje 2015
- met actuele voorbeelden
