Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org ((opent in nieuw venster)), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Meer dan een heeft of hebben voorspeld dat de huidige president de verkiezingen zou winnen?

Correct is: Meer dan een heeft voorspeld dat de huidige president de verkiezingen zou winnen. Meer dan een heeft een meervoudige betekenis, maar grammaticaal is het enkelvoudig. Dat is ook het geval als er een zelfstandig naamwoord op het telwoord volgt. Dat zelfstandig naamwoord staat dan ook in het enkelvoud: Meer dan één journalist heeft voorspeld dat de president de verkiezingen zou winnen.

Als het telwoord groter dan één is, is het onderwerp meervoudig en staat het werkwoord ook in het meervoud. Bijvoorbeeld: Meer dan duizend (mensen) hebben deze week asiel aangevraagd.

Woord van de week

windschering

Bij het onweer van de voorbije dagen was er windschering. Dat weerfenomeen doet zich voor als diverse luchtlagen in de atmosfeer een verschillende richting of snelheid hebben. De luchtstromen scheren dan horizontaal of verticaal langs elkaar, waardoor er op korte afstand veel werveling of rotatie in de wind ontstaat. Windschering is vooral gevaarlijk voor de luchtvaart. In het ergste geval kan het leiden tot windhozen of tornado’s.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema en ga meteen aan de slag of bekijk het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website ((opent in nieuw venster))

Boek- en webwijzer

Studente met rugzak en studieboeken.
© Onbekend

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden