VRT Taal offline: Team Taaladvies zorgt voor continuïteit

De website van VRT Taal werd onlangs offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: des te uitzonderlijker of des te uitzonderlijk?

Correct is des te uitzonderlijker. Bijvoorbeeld: Hamiltons prestatie is des te uitzonderlijker omdat hij niet in een rijk gezin is opgegroeid.

Bij des te … gebruiken we bijvoeglijke naamwoorden in de vergrotende trap. Vergelijkbare voorbeelden zijn: des te beter, des te mooier, des te sneller, des te erger, des te belangrijker, des te verbazingwekkender. Dat doen we ook als het grondwoord al op -er eindigt, bijvoorbeeld des te bitterder, des te jammerder.

Een omschrijving met des te meer + het grondwoord is soms ook mogelijk, bijvoorbeeld des te meer verbazingwekkend, des te meer nodig.

Woord van de week

laptoptrainer

Domenico Tedesco is de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. De 37-jarige Duits-Italiaanse coach behoort tot de generatie van de laptoptrainers. Een laptoptrainer is een trainer die zelf vaak geen groot verleden als profvoetballer heeft, maar wel veel kent van tactiek, statistiek, management en psychologie. Laptoptrainers maken diepgaande data-analyses van wedstrijden en gebruiken geavanceerde technologische hulpmiddelen. De benaming werd aanvankelijk spottend gebruikt, maar is ondertussen een soort geuzennaam geworden.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden