VRT Taal offline: Team Taaladvies zorgt voor continuïteit

De website van VRT Taal werd onlangs offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Terugblik 2022

Sinds eind maart zit deze website in een volledig nieuw jasje. Onze uitgebreide verzameling taaladviezen werd opnieuw druk geraadpleegd. Hier is de top 10:

 1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind*
 2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated*
 3. Brieven en e-mails - De aanspreking
 4. ernaar / er naar
 5. hen / hun / ze
 6. zwarte / neger / negerin
 7. voor / vóór / vòòr*
 8. Getallen: in cijfers of letters?
 9. Standaardtaal - Verschillen tussen België en Nederland
 10. beide / beiden

De populairste rubriek was opnieuw die met de spellingtests.

Voor moeilijkere of minder alledaagse kwesties blijft taaladvies op maat belangrijk. Het aantal vragen dat u ons telefonisch of via ons vragenformulier stelde, steeg lichtjes naar 4747 taalvragen.

We sloten het jaar af met 14.153 abonnees voor onze nieuwsbrief Taallink.

Op 29 maart organiseerden we de derde Heerlijk Helderdag(opent in nieuw venster), met als thema de kwaliteitsverbetering van standaardbrieven en -mails.

In augustus werden op Taaladvies.net(opent in nieuw venster) grondig uitgewerkte adviezen over genderbewust taalgebruik gepubliceerd. We hebben die kort en overzichtelijk voor u samengevat op de website van Heerlijk Helder(opent in nieuw venster).

In de week van het Nederlands, begin oktober, kon u ons taalvragen stellen tijdens het Taalvragenvuur, een online-evenement dat we organiseerden in samenwerking met het Genootschap Onze Taal, het INT en de Taalunie. Deze keer was collega Stef de taaladviseur van dienst. De uitzending is nog te herbekijken op YouTube(opent in nieuw venster). In dezelfde week kreeg Stef ook nog een heel mooi compliment van Radio 1-luisteraar Kerem, in het programma De wereld van Sofie(opent in nieuw venster).

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Hoe spreek je het woord laptop correct uit: als [leptop] of als [laptop]?

Het Engelse leenwoord laptop kan als [leptop] of als [laptop] worden uitgesproken. U kunt uw eigen voorkeur volgen. De variant met [e] is de Engelse uitspraak; de variant met [a] is de vernederlandste uitspraak.

Er zijn wel meer Engelse leenwoorden waarbij de a op twee manieren kan worden uitgesproken, bijvoorbeeld camping, caravan, fan, handicap, gangster, inplannen, match, tram. Bij sommige van die woorden is de Engelse uitspraak vooral in Nederland gebruikelijk en de vernederlandste uitspraak vooral in België.

Woord van de week

limitarisme

Het limitarisme is een vrij recente stroming in de politieke filosofie die zegt dat er limieten gesteld moeten worden aan het persoonlijk vermogen van de allerrijksten. De kerngedachte is: zolang er mensen in armoede zijn, mogen individuen niet meer rijkdom bezitten dan nodig is voor een bloeiend en luxueus leven. Door een rijkdomsgrens in te stellen en overtollig kapitaal te herverdelen, kan volgens limitaristen tegemoetgekomen worden aan maatschappelijke problemen zoals armoede en klimaatopwarming.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

 • systematisch overzicht van de spellingregels
 • volgens het Groene Boekje 2015
 • met actuele voorbeelden