VRT Taal offline: Team Taaladvies zorgt voor continuïteit

De website van VRT Taal werd onlangs offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Terugblik 2022

Sinds eind maart zit deze website in een volledig nieuw jasje. Onze uitgebreide verzameling taaladviezen werd opnieuw druk geraadpleegd. Hier is de top 10:

 1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind*
 2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated*
 3. Brieven en e-mails - De aanspreking
 4. ernaar / er naar
 5. hen / hun / ze
 6. zwarte / neger / negerin
 7. voor / vóór / vòòr*
 8. Getallen: in cijfers of letters?
 9. Standaardtaal - Verschillen tussen België en Nederland
 10. beide / beiden

De populairste rubriek was opnieuw die met de spellingtests.

Voor moeilijkere of minder alledaagse kwesties blijft taaladvies op maat belangrijk. Het aantal vragen dat u ons telefonisch of via ons vragenformulier stelde, steeg lichtjes naar 4747 taalvragen.

We sloten het jaar af met 14.153 abonnees voor onze nieuwsbrief Taallink.

Op 29 maart organiseerden we de derde Heerlijk Helderdag(opent in nieuw venster), met als thema de kwaliteitsverbetering van standaardbrieven en -mails.

In augustus werden op Taaladvies.net(opent in nieuw venster) grondig uitgewerkte adviezen over genderbewust taalgebruik gepubliceerd. We hebben die kort en overzichtelijk voor u samengevat op de website van Heerlijk Helder(opent in nieuw venster).

In de week van het Nederlands, begin oktober, kon u ons taalvragen stellen tijdens het Taalvragenvuur, een online-evenement dat we organiseerden in samenwerking met het Genootschap Onze Taal, het INT en de Taalunie. Deze keer was collega Stef de taaladviseur van dienst. De uitzending is nog te herbekijken op YouTube(opent in nieuw venster). In dezelfde week kreeg Stef ook nog een heel mooi compliment van Radio 1-luisteraar Kerem, in het programma De wereld van Sofie(opent in nieuw venster).

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Zoals beloofd stuur ik u een offerte of Zoals beloofd, stuur ik u een offerte?

Correct is: Zoals beloofd stuur ik u een offerte. De komma is overbodig na een korte beknopte bijzin. Bij het lezen komt er geen pauze tussen beloofd en stuur. Een beknopte bijzin is een bijzin waarin het onderwerp en de persoonsvorm ontbreken (zoals beloofd). Vergelijkbare voorbeeldzinnen zijn: Diep ontmoedigd keek zij naar de prijs op de offerte; Luid roepend kwam hij binnen.

Er kan wel een komma staan na een langere beknopte bijzin. De komma maakt dan duidelijk waar de grens tussen de bijzin en de hoofdzin is. Bijvoorbeeld: Zoals vorige week tijdens de vergadering met de projectleider besproken, stuur ik u een offerte. Als het eerste zinsdeel een volledige bijzin is, staat er in principe ook altijd een komma na de bijzin. Daar kan ook een duidelijke pauze komen bij het lezen. Bijvoorbeeld: Zoals u vorige week gevraagd hebt, stuur ik u een offerte.

Woord van de week

klikwerker

Toepassingen van artificiële intelligentie (AI) breken door bij het grote publiek. Een voorbeeld is ChatGPT, een chatbot die in enkele seconden tijd een verhandeling voor je kan schrijven. Om zulke geavanceerde AI-systemen gebruiksklaar te krijgen, worden klikwerkers ingeschakeld. Dat zijn laagbetaalde arbeidskrachten die met elkaar concurreren om repetitieve computertaken zo snel en goed mogelijk uit te voeren. Klikwerkers nemen bijvoorbeeld grote hoeveelheden tekst door en filteren er allerlei ongepaste passages uit. De gekuiste fragmenten gaan dan als tekstmateriaal in de chatbot, die vervolgens teksten genereert die vrij zijn van ongewenste elementen.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

 • systematisch overzicht van de spellingregels
 • volgens het Groene Boekje 2015
 • met actuele voorbeelden