Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org ((opent in nieuw venster)), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: een Oekraïner of een Oekraïener?

Correct is: een Oekraïner. Om van de landsnaam Oekraïne de persoonsnaam Oekraïner af te leiden, voegen we alleen een r toe. De i in Oekraïne staat in een open lettergreep en wordt dus als de lange klinker /ie/ uitgesproken, zoals in cabine en praline. Die klinker blijft ook in de persoonsnaam Oekraïner in een open lettergreep staan. Er hoeft dus geen e toegevoegd te worden voor de uitspraak.

We voegen wel een e toe in het bijvoeglijk naamwoord Oekraïens(e) en de vrouwelijke persoonsnaam Oekraïense, omdat de klinker i daar in een gesloten lettergreep staat. Om ervoor te zorgen dat die niet als de korte /i/ zoals in Fins wordt uitgesproken, schrijven we daarin ie, zoals in Tiens (‘van of uit Tienen’).

Lees er meer over in de rubriek Spellingregels

Woord van de week

consumptieparkeren

De stad Kortrijk betaalt sinds vorige week het parkeergeld terug aan bezoekers die ondergronds parkeren en minstens 75 euro uitgeven bij lokale handelaars. Kortrijk lanceert daarmee als eerste stad in België het concept consumptieparkeren. In een later stadium zal het parkeergeld worden terugbetaald door de deelnemende handelaars. De actie stimuleert het fysieke winkelen en steunt de lokale handel en horeca. Critici stellen dat deze mobiliteitsmaatregel niet klimaatvriendelijk is.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website ((opent in nieuw venster))

Bekijk ook

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden