Vraag van de week

Wat is correct: een flesje van 20 cl of 20cl?

Correct is: een flesje van 20 cl. Tussen een getal en een symbool voor een maataanduider staat een spatie. Vergelijkbare voorbeelden zijn: 50 cl, 8 dl, 14 l, 100 m, 25 km, 15 s. De spatie valt wel weg in samenstellingen met zulke combinaties, bijvoorbeeld 20cl-flesje, 50cl-glas, 100m-finale

Als de maataanduider voluit als een woord wordt geschreven, staat er altijd een spatie, ook in samenstellingen: een flesje van 20 centiliter, een 20 centiliterflesje, de finale voor de 100 meter, de 100 meterfinale. Als ook het getal voluit wordt geschreven, worden samenstellingen volledig aan elkaar geschreven: een twintigcentiliterflesje, de honderdmeterfinale.

In sommige combinaties van getallen en symbolen wordt nooit een spatie geschreven. Het gaat dan om vaste combinaties voor technische standaarden. Bijvoorbeeld: 230V, 50W, 35mm, 230V-aansluiting, 50W-lamp, 35mm-film.

22 november 2021

Vind zelf het antwoord op uw vraag

Taalvragenvuur opnieuw bekijken

Op 7 oktober vond het Taalvragenvuur plaats, een live-evenement op YouTube. Twee taaladviseurs van Team Taaladvies en Onze Taal beantwoordden brandende taalvragen. 

U kunt het Taalvragenvuur hier opnieuw bekijken:
 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

Spelling: de regels op een rij voorpagina
  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

pdf bestandSpelling_de_regels_op_een_rij.pdf (1.54 MB)

Afkortingenlijst Vlaamse overheid

Woord van de week

dunkelflaute

De voorbije dagen hebben we in België te maken gehad met een dunkelflaute. Dat is een periode waarin er vrijwel geen zonne- en windenergie kan worden opgewekt, omdat er weinig zonlicht en wind is. De energiesector moet dan maatregelen nemen om het verzwakte aanbod van groene energie uit zonnepanelen en windmolens te compenseren met energie uit onder andere gascentrales. De opslagcapaciteit van thuisbatterijen is op dit moment nog te klein om het tekort tijdens een dunkelflaute op te vangen. Dunkelflaute komt uit het Duits. Het is een samenstelling van Dunkel ('donker, duisternis') en Flaute ('windstilte, flauwte').

dunkelflaute

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Meer dan 100 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema en ga meteen aan de slag.

Kies een test in het overzicht van de spellingtests.

Hou je taal heerlijk helder

Boek- en webwijzer

Bekijk ons overzicht van taalboeken en taalwebsites.

Volg ons