VRT Taal offline: Team Taaladvies zorgt voor continuïteit

De website van VRT Taal werd onlangs offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: We zullen een tandje moeten bijsteken of bijzetten om de doelstellingen te behalen​​​?

Beide uitdrukkingen zijn correct. Een tandje bijsteken is standaardtaal in België. Een tandje bijzetten is standaardtaal in het hele taalgebied, maar is vooral in Nederland gebruikelijk. Daarnaast komt, vooral in België, ook een tandje of een versnelling hoger schakelen voor.

De uitdrukking een tandje bijzetten / bijsteken betekent letterlijk ‘schakelen naar een zwaardere versnelling’. De figuurlijke betekenis is ‘zich extra inspannen, meer moeite doen, er een schepje bovenop doen’.

Woord van de week

fosburyflop

Vorige week is op 76-jarige leeftijd Dick Fosbury overleden, de Amerikaanse hoogspringer naar wie de fosburyflop of fosburysprong is genoemd. Dat is de springtechniek waarbij je na een schuine aanloop ruggelings over de lat gaat. De fosburyflop verdrong de schaarsprong en de rolsprong. Toen Fosbury als scholier op deze techniek overschakelde, sprong hij plots hoger dan alle anderen. Op de Olympische Spelen van Mexico in 1968 won hij goud met een sprong van 2,24 meter. Een landgenoot van hem had in 1912 al een vergelijkbare techniek gebruikt, maar die had toen geen navolging gekregen. Fosbury perfectioneerde de aanloop en de afzet. To flop betekent in het Engels ‘zwaaien, flapperen, spartelen’.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden