Kraak ons Zomercryptogram!

dertien cryptisch omschreven woorden, als opgave voor de Zomercryptogram 2025-wedstrijd

Wie de zomerweken een beetje leuk wil invullen, kan proberen ons Zomercryptogram te kraken. Zoek de cryptisch omschreven woorden, vind het begrip in de gele kolom en mail ons dat dertienletterwoord via dit formulier: https://forms.office.com/e/9BKpw8aP1q(opent in nieuw venster). Als je dat doet vóór vrijdag 22 augustus (12 uur ’s middags), maak je kans op een mooie boekenbon. We maken de winnaars en de oplossing hier bekend op 25 augustus.

Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is de correcte spelling: t-shirt of T-shirt?

De correcte spelling is T-shirt, met een hoofdletter. In een samenstelling schrijven we een letteraanduiding met een hoofdletter als de letter de vorm van een zaak weergeeft. De T in T-shirt staat voor de vorm van het kledingstuk. Vergelijkbare voorbeelden zijn X-benen, V-hals en L-vormig.

Ook als de letter een ordening, classificatie of evaluatie aangeeft, schrijven we die met een hoofdletter in samenstellingen: A-attest, B-kant, P-trein enzovoort.

Als de letter geen vorm, ordening of classificatie aanduidt, wordt die klein geschreven: x-stralen, y-as, g-plek.

Woord van de week

hittekoepel

Een hittekoepel is een weerverschijnsel waarbij hete lucht zich in de atmosfeer ophoopt, alsof er een deksel op ligt. De lucht wordt door de hoge druk samengeperst en wordt zo nog heter. Hittekoepels ontstaan door veranderingen in de straalstroom. Dat is een permanente, snel bewegende luchtstroom op tien kilometer hoogte. Als de straalstroom zich meer in het noorden van Europa bevindt, blijft warmere en drogere lucht makkelijker hangen boven Zuid- en Oost-Europa. Vroeger kwamen hittekoepels maar af en toe voor in onze streken, maar door de opwarming van de aarde ontstaan ze ook hier steeds vaker.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over duidelijke taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.