Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org ((opent in nieuw venster)), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Ik heb geen zin om zo lang of zolang te wachten?

In deze zin wordt zo lang in twee woorden geschreven. Als uitgedrukt wordt in welke mate iets lang is, wordt zo lang in twee woorden geschreven. Lang kan dan slaan op een grootte in ruimte of tijd. Vergelijkbare zinnen zijn: Het is zo lang als het breed is; Ik wist niet dat de wandeling zo lang was; Het duurde zo lang voor we ons eten kregen dat ik dacht dat ze ons vergeten waren.

Zolang wordt aan elkaar geschreven in de betekenis ‘ondertussen’. Het is dan een bijwoord. Bijvoorbeeld: Ga jij maar alleen binnen bij de dokter; ik zal zolang in de wachtkamer blijven zitten.

Ook als voegwoord is zolang één woord. Het betekent dan ‘gedurende de tijd dat’. Bijvoorbeeld: Zolang er leven is, is er hoop; Ik zal voor je zorgen zolang als ik leef; Zolang ze kleuters heeft, wil ze niet op reis naar het buitenland.

Woord van de week

treintrots

Steeds meer mensen nemen voor internationale reizen de trein. Treintrots is het gevoel van trots dat treinreizigers kunnen hebben omdat reizen per trein minder belastend is voor het milieu dan reizen met andere transportmiddelen. De alliteratie van de letters tr in treintrots maakt ook dat het woord aangenaam in de oren klinkt. Treintrots is het tegenovergestelde van vliegschaamte, de schaamte die vliegtuigreizigers kunnen ervaren omdat vliegen erg belastend is voor het milieu.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website ((opent in nieuw venster))

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden