Gedaan met laden. U bevindt zich op: De langetermijndoelstelling tegen 2050 voor de Vlaamse woningen Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen 2050

De langetermijndoelstelling tegen 2050 voor de Vlaamse woningen

Vlaanderen wil veel zuiniger omspringen met energie. Het is daarom belangrijk dat alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. De Vlaamse regering lanceerde daarom het Renovatiepact, waarbij in overleg met diverse stakeholders pistes en instrumenten worden uitgewerkt om te komen tot een energiezuinig gebouwenpark.

Op het Energieprestatiecertificaat (EPC van een residentiële eenheid) ziet u in hoeverre de woning reeds voldoet aan de energiedoelstellingen tegen 2050.

De langetermijndoelstelling behalen met uw woning? Keuze uit 2 pistes!

Om aan de langetermijndoelstelling 2050 te voldoen, zijn er twee mogelijke pistes.

Het volstaat om aan 1 van de 2 pistes te voldoen. Uw woning kan dus voldoen aan piste 1, zonder dat de woning een energielabel A haalt (piste 2). Dit is geen probleem: van zodra de woning aan één van beide pistes voldoet, is uw woning in orde met de energiedoelstelling.

Piste 1: elk onderdeel van de woning voldoet aan aparte eisen

  • Dak, vloer en muren: U = 0,24 W/(m²K)
  • Beglazing: Ug = 1,0 W/(m²K)
  • Vensters (= beglazing en raamprofielen samen): Uw = 1,5 W/(m²K)
  • Energie-efficiënte verwarmingsinstallatie
    • warmtepomp, condenserende ketel, micro-WKK, warmtenet of decentrale toestellen met een totaal maximaal vermogen van 15 W/m².

Piste 2: uw woning of appartement haalt het label A of A+.

Bij een EPC- of EPB-berekening wordt berekend hoeveel energie de woning verbruikt. Hierbij wordt rekening gehouden met de isolatiegraad, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de zonne-energie of andere hernieuwbare energie, …

Een energielabel A voor uw woning of appartement staat voor een EPC-score van maximaal 100 kWh/m² (via EPC bestaande bouw) of een E-peil van maximaal E60 (via EPB-aangifte nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie).

Is de langetermijndoelstelling verplicht?

Momenteel zijn er nog geen verplichtingen verbonden aan de langetermijndoelstelling 2050. Maar het is wel verstandig om hier al rekening mee te houden! Woningen die niet aan de langetermijndoelstelling voldoen, kunnen in de toekomst minder interessant zijn op de vastgoedmarkt en mogelijk in waarde dalen.

Vanaf 2023 geldt voor nieuwe eigenaars van woningen met een slechte energieprestatie een renovatieverplichting tot minstens label D, wat vanaf 2028 stelselmatig wordt verstrengd

Bent u van plan uw woning te renoveren? Doe het dan meteen goed en hou rekening met de doelstellingen op lange termijn. Uw woning nu al klaarmaken voor de toekomst levert u alvast van een lagere energiefactuur en een verhoogd wooncomfort op.