Dienstverlening rekrutering en selectie
Hoe organiseer je professionele selectieprocedures? Hoe regel je doelgerichte arbeidsmarktcommunicatie voor je vacatures? Met welke trends hou je best rekening? Binnen de Vlaamse overheid kun je rekenen op de nodige hulp en ondersteuning. Zo organiseer je efficiënte rekruteringcampagnes en kwaliteitsvolle selectieprocedures.
Voor wie?
- Je bent HR- of selectieverantwoordelijke bij de diensten van de Vlaamse overheid.
- Je bent binnen je departement of agentschap mee verantwoordelijk voor de organisatie van de rekrutering en selectie van nieuwe medewerkers.
Welke dienstverlening?
- Stap 1
Wat
Een stappenplan waarmee je als selectieverantwoordelijke zelf aan de slag gaat om selectieprocedures ‘van a tot z’ te organiseren.Aanpak
Het stappenplan bundelt per fase in het rekruterings- en selectieproces alle informatie en alle relevante sjablonen.Hoe ga je aan de slag?
Ga naar het stappenplan ‘rekrutering en selectie’. - Stap 2
Wat
Een interne selectieverantwoordelijke van het Selectiecentrum van AgO of een externe partner ondersteunen je bij de uitvoering of coördinatie van selectieprocedures:- Voor sommige procedures ben je verplicht om het Selectiecentrum van AgO in te schakelen:
- statutaire aanwervingsprocedures van de ministeries van de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster): wervingen en bevorderingen (binnen niveau en naar een hoger niveau)
- managementprocedures van de Diensten van de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster): procedures top- en middenkader (management- en projectleiderfuncties van N-niveau), mandaten en tijdelijke aanstellingen, functies van algemeen directeur, het hoofd van het secretariaatspersoneel van een strategische adviesraad en N-1-functies
- Voor andere procedures is het Selectiecentrum van AgO geen ‘verplichte selector’:
- statutaire aanwervingsprocedures van de Diensten van de Vlaamse overheid die geen ministerie zijn: wervingen en bevorderingen (binnen niveau en naar een hoger niveau)
- contractuele aanwervingsprocedures van de Diensten van de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster)
Aanpak
- Is het Selectiecentrum van AgO verplichte selector? Dan kan in overleg een externe partner ingeschakeld worden voor een deel of het geheel van de procedure. Dat gebeurt standaard voor de managementprocedures waarvoor het Selectiecentrum van AgO verplichte selector is.
- Is het Selectiecentrum van AgO geen verplichte selector? Dan heb je de keuze:
- Je voert de procedures zelf uit.
- Je schakelt een externe partner in voor 1 of meerdere procedures via een raamcontract.
- Je laat alle selectieprocedures volledig opnemen door AgO door aan te sluiten bij de dienstverlening van het Selectiecentrum van AgO.
Hoe aanvragen?
- Is het Selectiecentrum van AgO verplichte selector? Stuur je aanvraag via de module Rekrutering van Vlimpers. Heb je geen toegang tot Vlimpers? Bezorg het ingevulde formulier ‘wervingsaanvraag’(Word bestand) aan selecties@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
- Is het Selectiecentrum van AgO geen verplichte selector en wens je ondersteuning bij 1 of meerdere procedures? Lees op de webpagina van het raamcontract voor het geheel of gedeeltelijk uitvoeren van selectieprocedures voor leidinggevende, uitvoerende en inhoudelijke functies bij de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster) hoe je dit doet. Je vindt er ook meer informatie over de inhoud van het raamcontract, leverancier, kostprijs, doelgroep, contactgegevens, …
- Is het Selectiecentrum van AgO geen verplichte selector en wil je aansluiten bij de dienstverlening van het Selectiecentrum van AgO? Contacteer het Selectiecentrum van AgO voor de voorwaarden via jonas.dekeersmaecker@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
- Voor sommige procedures ben je verplicht om het Selectiecentrum van AgO in te schakelen:
- Stap 3
Wat
Jij kiest welke ondersteuning je wenst:- Een kanalenmatrix en verdere ondersteuning uit het stappenplan rekrutering en selectie waarmee je zelf aan de slag gaat.
- Conform de huisstijl ontwikkelde sjablonen om vacatures binnen of buiten de Vlaamse overheid bekend te maken.
- Extra websites inzetten via de multiposter verbonden aan Vlimpers Module Rekrutering.
- Een externe partner ondersteunt je bij mediaplanning, media-advies, vormgeving van jobadvertenties en media-aankopen.
- Een specialist arbeidsmarktcommunicatie van het Selectiecentrum van het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) adviseert je over arbeidsmarktcommunicatie of toetst je rekruteringsideeën af.
Aanpak
De noden binnen je departement of agentschap of van een specifieke vacature bepalen welke ondersteuning je kiest om in te zetten.Hoe aanvragen?
- Kanalenmatrix en verdere ondersteuning: stappenplan ‘rekrutering en selectie’.
- Conform de huisstijl ontwikkelde sjablonen om vacatures binnen of buiten de Vlaamse overheid bekend te maken. Lees meer op de webpagina ‘Arbeidsmarktcommunicatie’(opent in nieuw venster).
- Gebruik van de multiposter is mogelijk voor elke vacature in Vlimpers Module Rekrutering. Het nodige instructiemateriaal kan je terugvinden in het ‘trainingsprogramma selectieverantwoordelijke’.
- Ondersteuning door een externe partner bij mediaplanning, media-advies en media-aankopen: raamcontract ‘mediaruimte’(opent in nieuw venster)
- Ondersteuning door een externe partner bij vormgeving van jobadvertenties: raamcontract ‘ondersteuning bij het toepassen van het merkverhaal en de huisstijl’(opent in nieuw venster)
- Advies van het Selectiecentrum van AgO: arbeidsmarktcommunicatie@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Als je al weet via welke mediakanalen je de personeelsadvertentie wilt publiceren, volg je dit stappenplan.
- Stap 4
Wat
Een interne selectieverantwoordelijke van het Selectiecentrum van AgO:- geeft je advies over de functietitel en de wervende tekst
- geeft je advies over een goede mediamix en geschikte vormgeving van jobadvertenties
- zorgt voor het contact met de externe partners
- zorgt voor de publicatie van de vacature(s)
- volgt de campagne op tijdens en na de publicatieperiode en meet het succes
Aanpak
De rol die de selectieverantwoordelijke opneemt verschilt naarmate de noden binnen je departement of agentschap of de specifieke vacature. Die worden besproken op de intake, samen met het budget dat je organisatie ter beschikking stelt en de mogelijke mediakanalen. Nadien ontvang je gedetailleerde voorstellen en bespreek je de finale keuze.- Vacatures worden op extra kanalen gezet via de multiposter verbonden aan Vlimpers Module Rekrutering.
- Of een externe partner wordt betrokken bij de aankoop van andere mediakanalen.
Hoe aanvragen?
Concrete afspraken worden tijdens de intake gemaakt. - Stap 5
Wat
Een externe partner ondersteunt je bij de screening van kandidaten. Jij kiest welke ondersteuning je wenst:- uitvoering van assessment centers: een externe partner voert potentieelinschattingen, competentiescreenings, development of assessment centers als onderdeel van je selectieprocedures uit. Bijvoorbeeld via computergestuurde persoonlijkheidstesten, redeneertesten, competentiebevragingen, interviews, …
- gebruik van selectie-instrumenten: je koopt een licentie en credits aan van selectie-instrumenten die je zelf gebruikt voor interne selectieprocedures. Bijvoorbeeld persoonlijkheidsvragenlijsten, vaardigheidstesten, redeneertesten, …
Aanpak
Je bespreekt de gewenste ondersteuning met de externe partner. Dit is steeds een vaste externe partner. Voor het gebruik van selectie-instrumenten krijg je een opleiding van de externe partner in hoe je deze testen het best kan inzetten en interpreteren.Hoe aanvragen?
Lees op de webpagina’s van onderstaande raamcontracten hoe je dit doet. Je vindt er ook meer informatie over de inhoud van de raamcontracten, leveranciers, kostprijs, doelgroep, contactgegevens, …:- voor uitvoering van assessment centers: raamcontract ‘Assessment en development centers’ (opent in nieuw venster)
- voor het gebruik van selectie-instrumenten: raamcontract ‘Selectie-instrumenten’(opent in nieuw venster)
- Stap 6
Wat
Een externe partner ondersteunt je bij de invulling van tijdelijke opdrachten via uitzendarbeid. Zo kun je snel je wervingsbehoeften invullen.Aanpak
Lees meer op de webpagina ‘uitzendarbeid’.Hoe aanvragen?
Lees op de webpagina van het raamcontract ‘Uitzendarbeid voor verschillende profielen’(opent in nieuw venster) hoe je dit doet. Je vindt er ook meer informatie over de inhoud van het raamcontract, leverancier, kostprijs, doelgroep, contactgegevens, … - Stap 7
Wat
Je moet als selector een aantal verplichte opleidingen volgen. Daarnaast kun je een certificering krijgen van AgO. Die houdt in dat je formeel voldoet aan de nodige kwaliteitscriteria voor selectoren. Hierdoor kun je bevorderingen binnen het niveau en naar het hogere niveau, en procedures waarvoor het Selectiecentrum van AgO verplichte selector is, zelf uitvoeren. Het Selectiecentrum van AgO draagt wel steeds de eindverantwoordelijkheid en zorgt ook voor een kwaliteitscontrole.Aanpak
De opleidingen worden aangeboden in de module Leren van Vlimpers (zie hoe aanvragen). Voor de certificering screent het Selectiecentrum van AgO je gevolgde opleidingen, ervaring en tijdsbesteding als selectieverantwoordelijke. Bij een positief resultaat word je uitgenodigd door een externe partner voor een assessment center van je vaardigheden.Hoe aanvragen?
Opleidingen: raadpleeg het opleidingstraject voor selectieverantwoordelijken/gecertificeerde selectoren in de module Leren van Vlimpers(opent in nieuw venster). Schrijf je in via de module Leren van Vlimpers. Is de geplande opleiding volzet? Schrijf je dan in op de wachtlijst. Is er nog geen opleiding gepland? Schrijf je dan in op de interesselijst. Lees meer op de webpagina 'praktische informatie opleidingen'.
- Certificering: bezorg het ingevulde portfolio(Word bestand) aan het Selectiecentrum van AgO via: jonas.dekeersmaecker@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Belang van rekrutering en selectie
Waarom gebruik maken van bovenvermelde dienstverlening? Omdat de Vlaamse overheid sterk inzet op een kwalitatieve en professionele aanpak van rekrutering en selectie. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste profielen te vinden op de arbeidsmarkt. Om tekorten op te vangen binnen een moeilijke arbeidsmarktcontext, werkt de Vlaamse overheid aan een kader om flexibel gebruik te maken van hybride arbeidsrelaties en andere tewerkstellingsvormen.
Gemeenschappelijke dienstverlening rekrutering en selectie
De Vlaamse overheid gaat het rekruteren en selecteren van nieuwe medewerkers gemeenschappelijk aanpakken. Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) wordt daarom vanaf 2024 bevoegd voor alle selectieprocedures van alle entiteiten. Lees hier meer over het project, de aanpak en de planning(opent in nieuw venster).