Voor wie?

Wat?

  • Met een opleidingscheque kun je deels een opleiding (en bijhorend cursusmateriaal) naar keuze bij een erkende instelling betalen. Je hebt enkel recht op een opleidingscheque als je voldoet aan bepaalde voorwaarden (zie onder). Sinds 1 september 2020 is het departement Werk en Sociale Economie (WSE) verantwoordelijk voor de opleidingscheques. Lees meer op de webpagina over opleidingscheques.
  • Met een loopbaancheque kun je een loopbaanbegeleiding betalen bij een erkend loopbaancentrum ((opent in nieuw venster)). Je volgt de begeleiding op eigen initiatief. Als werknemer heb je elke 6 jaar recht op 7 uur loopbaanbegeleiding. Lees meer op de webpagina van VDAB ((opent in nieuw venster)).

Hulp en begeleiding

In de keuze van de opleiding en de mogelijkheden op de interne en externe arbeidsmarkt, kun je je laten bijstaan door zowel je eigen leidinggevende als door het loopbaancentrum van het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) ((opent in nieuw venster)).

Lees meer:

Berekening en uitbetaling

Het bedrag van de tegemoetkoming bedraagt 125 euro voor opleidingscheques en 40 euro voor de 1ste loopbaancheque, 30 euro voor de 2de loopbaancheque. Dit wordt na je aanvraag uitbetaald, samen met je salaris.

Hoe aanvragen?

Tussenkomst opleidings- en loopbaancheques aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

    Je vraagt de tussenkomst aan in Vlimpers > tegel ‘Verlof & werktijd’ > ‘Overzicht selfservice’. Selecteer bij ‘Vergoedingen’ > ‘Opleidings- en loopbaancheques’ en vul alle velden in. Voeg ook de gevraagde bijlage toe (bijvoorbeeld VDAB-attest of een betalingsbewijs waarop duidelijk vermeld staat dat er werd betaald met opleidingscheques) aan je aanvraag. Hulp nodig? Raadpleeg de hulpteksten achter het vraagtekenicoontje in Vlimpers.

    Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer het DCPA.