Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitbetaling salaris december vanaf 2022 Salaris personeel Vlaamse overheid

Uitbetaling salaris december vanaf 2022

In 2022 krijg je als personeelslid van de Vlaamse overheid je salaris op de laatste werkdag van december. Op deze webpagina vind je daarover alle concrete informatie.

Wat?

Tot nu toe kreeg je je salaris van december in januari van het daaropvolgende jaar uitbetaald. Dat was een historische besparingsregel, ingevoerd om de begrotingen van 1983 en 1984 te ontlasten.

De Vlaamse overheid draait die besparingsmaatregel nu terug: Je ontvangt je salaris van december op de laatste werkdag van de maand.

Werk je bij Eigen Vermogen voor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)? Dan wijzigt er in jouw geval niets. Je ontvangt je salaris al op de laatste werkdag van het jaar.

Impact voor jou

  • Je ontvangt jouw salaris van december 2022 op 30 december 2022.

  • Je ontvangt in 2022 uitzonderlijk dertien maanden salaris (van december 2021 tot en met december 2022) voor een kalenderjaar.

  • Deze dertiende maand wordt aan een voordeliger tarief belast: Je salaris van december 2022 vind je in een speciale rubriek (vak 247 - bezoldigingen van de maand december (overheid) van jouw personenbelasting terug. Ook op je aanslagbiljet van de personenbelasting staat dit in een aparte rubriek bij afzonderlijk belastbaar inkomen.

Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) licht FOD Financiën proactief in over deze overgang.

  • Vanaf 2022 houdt de fiscus minder bedrijfsvoorheffing in om de voorafbetaling van de personenbelasting beter aan te sluiten op de eindafrekening. Je nettosalaris verhoogt en de (eventuele) terugbetaling van de belastingen vermindert of je moet bijbetalen. Dit loopt verder op in 2023 en 2024. De impact van deze maatregel is groter dan de eenmalige overstap van uitbetaling van salaris van december.

  • Stap je over naar een andere werkgever? Ga je op pensioen? Dan ontvang je onvermijdelijk ook je salaris van december in hetzelfde jaar.

Attest van de werkgever

Doe je een beroep op bepaalde premies of toelagen en wil je een werkgeversattest voor bepaalde organisaties of premies?

Het attest is beschikbaar in Vlimpers(opent in nieuw venster), via de tegel ‘Mijn gegevens’ > ‘Documenten’, samen met de fiscale fiche voor je belastingaangifte voor het inkomstenjaar 2022.

Dit attest is niet beschikbaar als je bij Eigen Vermogen voor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (EVINBO) werkt.