Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stappenplan: Ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek Ergonomisch werken met beeldschermen

Stappenplan: Ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek

Werk je vaak aan een beeldschermwerk? Dan zit je lang in dezelfde houding. Elke dag opnieuw. Zorg er dus voor dat je comfortabel én ergonomisch kunt zitten, want met de juiste houding kan je heel wat typische ‘kantoorklachten’, zoals een pijnlijke nek, vermoeide ogen of rugpijn, voorkomen. Onderstaand stappenplan helpt je hierbij.

Voor wie?

 • Je werkt als beeldschermwerker (minstens 2 uur per dag) binnen de diensten van de Vlaamse overheid.
 • Je bent op zoek naar een juiste werkhouding bij beeldschermwerk en wil belasting voor je lichaam door een slechte werkhouding vermijden.

Stap 1: De juiste zithouding

Een goede werkhouding is belangrijk. Zorg er daarom voor dat je steeds ontspannen aan je bureau kunt zitten. Dat start met een correct ingestelde bureaustoel.

Check de handleiding

Om je bureaustoel ergonomisch in te stellen kan je je laten helpen door de handleiding. Soms zit die in of bij de stoel, bijvoorbeeld onder de zitting, maar meestal kan je ze ook online downloaden.

Hieronder vind je de handleidingen van de meest voorkomende bureaustoelen van de Vlaamse overheid voor kantoor- of thuiswerk.

Zitbal of kniestoel?

Op een zitbal of kniestoel kan je actief zitten. Dat is goed, maar niet als je dat de hele dag doet. Dat komt omdat het te vermoeiend is voor je rugspieren, waardoor je na een tijdje in een doorgezakte houding zal gaan zitten.

Stap 2: Zet je werktafel op de juiste hoogte

Een correcte werkhouding wordt niet alleen bepaald door je bureaustoel, maar ook door je werktafel.

Tip: Zit-statafel

Wissel zittend werken regelmatig af met staand werken door een zit-statafel te gebruiken.

Stap 3: Beeldscherm, laptop of tablet

Breng je flink wat werkuren achter een computerscherm door? Dan kan je dat scherm maar best correct opstellen om oog- of nekklachten te vermijden.

  Tip: Heb je een beeldschermbril nodig om je scherm goed te kunnen zien?

  De aankoop ervan wordt, na een consultatie bij de arbeidsarts, gedeeltelijk terugbetaald. Lees meer over de tussenkomst voor een beeldschermbril.

  Stap 4: Toetsenbord en muis

  Ook je toetsenbord krijgt zijn eigen vaste plek op je werktafel. Met een correcte plaatsing vermijd je overbelasting van je pols en onderarm.

  Gebruik sneltoetsen

  Je muis zo weinig mogelijk gebruiken om overbelasting te voorkomen? Dat lukt door sneltoetsen te gebruiken. Zo werk je met minder muisklikken en meteen dus ook efficiënter.

  Tip: Plak een post-it met maximaal 5 sneltoetsen op je scherm. Een handig geheugensteuntje, waardoor ze al snel een automatisme worden en je weer 5 nieuwe sneltoetsen kunt oplijsten.