Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vermijd te lang stilzitten Ergonomisch werken met beeldschermen

Vermijd te lang stilzitten

Te veel en te lang zitten is slecht voor lichaam en geest. Probeer daarom je bureauwerk regelmatig te onderbreken voor wat beweging of een verkwikkende pauze.

Voor wie?

Lang zitten is ongezond

Hoe lang zit jij per dag? De gemiddelde Vlaming wel meer dan 8 uur - aan z’n bureau, voor de televisie, aan tafel, in de wagen of de trein, … Dat sedentair gedrag houdt risico’s in: studies tonen dat het gelinkt is aan allerlei gezondheidsproblemen en -klachten.

Doorbreek langdurig zitten

Zorg ervoor dat je niet té lang blijft zitten op het werk: sta elk half uurtje eens recht en beweeg. Dat lukt vlot op deze manier:

  • Strek de benen en haal wat te drinken.
  • Telefoneer rechtstaand of al wandelend.
  • Ga langs bij een collega in plaats van te mailen.
  • Sta even recht wanneer je een document doorneemt.
  • Hou een wandelvergadering als je maar met enkele personen overlegt.

Tip: Ook door te werken aan een zit-statafel maak je je werkdag al heel wat actiever.

Beweeg voldoende

Naast minder zitten is ook voldoende bewegen belangrijk voor je gezondheid. Bewegen en sporten zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Ben je dagelijks minstens een half uurtje fysiek actief? Dan daalt je kans op overgewicht, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en diabetes type 2. Je ontspant ook meer, waardoor je minder stress hebt en beter slaapt. Ga elke dag voor een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. Laat je daarbij op weg helpen door de bewegingsdriehoek: