Gedaan met laden. U bevindt zich op: Interne erkenning van een handicap of chronische ziekte Welzijn en gezondheid

Interne erkenning van een handicap of chronische ziekte

Heb je een handicap of chronische ziekte? Dan kun je je bijvoorbeeld extern laten erkennen door de VDAB. Als personeelslid van de Vlaamse overheid kun je jouw handicap of chronische ziekte soms ook intern laten erkennen. Een erkenning is nodig om in aanmerking te komen voor tewerkstellingsondersteunende maatregelen.

Voor wie

Waarom laten erkennen?

Je geniet van enkele voordelen als je een handicap of chronische ziekte laat erkennen:

Intern erkennen

Het kan een drempel zijn om een handicap of chronische ziekte officieel te laten erkennen. Zeker als de diagnose nieuw is en je daar zelf nog mee worstelt.

Misschien stap je liever niet naar een externe instantie om een erkenning aan te vragen van je handicap of chronische ziekte. Daarom is soms ook een erkenning binnen de Vlaamse overheid mogelijk: je erkenning is dan niet bekend bij instanties buiten de Vlaamse overheid.

Goed om te weten: de arbeidsartsen waarmee de Vlaamse overheid samenwerkt hanteren de codelijst van VDAB voor de toekenning van een interne erkenning. Personeelsleden met een multidisciplinaire handicap of chronische ziekte of een arbeidsbeperking die niet automatisch wordt erkend bij VDAB, worden doorverwezen voor de aanvraag van het recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen bij VDAB(opent in nieuw venster) zelf.

Goed om te weten: statutaire personeelsleden met een interne erkenning kunnen niet instappen in deeltijdse prestaties wegens handicap of chronische ziekte. Daarvoor heb je een externe erkenning nodig en een geldig advies van de arbeidsarts die het verlofpercentage, de duurtijd en eventueel ook het werkrooster bepaalt na jullie gesprek.

Interne erkenning aanvragen

  • Stap 1

    Neem contact op met de dienst Diversiteitsbeleid.

    Stuur een mail naar onbeperktaandeslag@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) voor een vertrouwelijke afspraak met een deskundige handicap en chronische ziekte. Die expert brengt samen met jou je situatie in kaart. Als jouw handicap of chronische ziekte in aanmerking blijkt te komen voor de aanvraag van een interne erkenning dan bereiden jullie samen de aanvraag voor.

  • Stap 2

    Ga lang bij de arbeidsarts.

    Maak een afspraak bij de arbeidsarts. Die beslist over je aanvraag op basis van een gesprek met jou en eventuele beschikbare medische documenten die je meebrengt van je huisarts en/of de arts-specialist die jou opvolgt of behandelt. Verslagen en adviezen van arts-specialisten kun je ook opvragen via jouw huisarts. Die verslagen worden vertrouwelijk behandelt door de arbeidsarts.

  • Stap 3

    Als je aanvraag is goedgekeurd dan kan er een integratieprotocol worden opgemaakt.

    Je integratieprotocol bundelt alle afspraken die ervoor zorgen dat je jouw job in de beste omstandigheden kunt uitvoeren. Lees meer op de webpagina over de tewerkstellingsondersteunende maatregelen.

    Goed om te weten: na je interne erkenning registreer je je als personeelslid met een handicap of chronische ziekte in Vlimpers als je bij een dienst van de Vlaamse overheid werkt. Als jouw entiteit niet is aangesloten op Vlimpers breng je vertrouwelijk je diversiteitsambtenaar op de hoogte. De dienst Diversiteitsbeleid rapporteert tweejaarlijks geaggregeerd en dus anoniem over het aantal personeelsleden met een handicap of chronische ziekte bij de Vlaamse overheid.

Contact

Dienst Diversiteitsbeleid
Team TOM
Havenlaan 88, bus 33
1000 Brussel
onbeperktaandeslag@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)